Ethiopische kippenvleugeltjes en een wonderlijk verhaal

Door de komst van Ethiopische joden is de keuken van Israël verrijkt met allerlei nieuwe smaken en tradities.

Voor Ethiopische joden is eten een belangrijk sociaal gebeuren dat omgeven is door een aantal bijzondere en bijzonder aangename tradities.Een van de aardigste is dat iedere gast aan tafel een verhaal moet vertellen over een maaltijd die hij of zij in het verleden heeft genoten.Die verhalen kunnen gaan over fantastische maaltijden maar ook over gruwelijk slechte, ze hoeven niet eens waar te zijn, ze mogen in simpele bewoordingen worden verteld of heel bloemrijk, ze mogen gaan over het gezelschap aan tafel, over de kwaliteit van de ingrediënten, het maakt niet uit.Doorgaans zet de gastheer de toon met een eerste relaas, en spoort daarmee zijn gasten aan hem te overtreffen met hun eigen kleurrijke verhalen.Vullen en proppenHet volgende verhaal (de bron is niet bekend, maar het schijnt historisch te zijn) gaat over ‘wat meander’, een Ethiopisch gerecht dat ooit geserveerd werd bij een staatsdiner voor honderdvijftig personen, op speciaal verzoek van keizer Haile Selassie, die er verzot op schijnt te zijn geweest.Nu begint een recept meestal met "Men neme". Voor het bereiden van ‘wat meander’ zijn dat achthonderd hardgekookte eieren, twintig geroosterde kalkoenen en 30 manden broodjes, heel veel specerijen en grote hoeveelheden peterselie. Met het brood, de specerijen en peterselie werd een vulling gemaakt voor de kalkoenen. Vervolgens werden twee antilopes, ruim bestreken met boter, aan het spit geroosterd. Halverwege werden de gevulde kalkoenen in de buikholtes van de antilopes gestopt, en de overblijvende ruimtes werden opgevuld met eieren. Daarna werden de antilopes verder geroosterd. Ondertussen werd in de tuin een kameel geslacht, en terwijl het dier werd gestroopt en schoongemaakt werd met drie karrenvrachten hout een enorm vuur aangelegd. De kameel werd boven de gloeiende houtskool aan een spit geroosterd. Op het punt dat de kameel bijna gaar was, werd de buikholte gevuld met de antilopes (die dus al gevuld waren met de gevulde kalkoenen), en werden de lege plekjes in de kameel zorgvuldig opgevuld met vissen en hardgekookte eieren.En dan wordt er gegetenIn het keizerlijk paleis troffen de gasten de tafels weelderig gedekt met gouden bestek en borden. De dis begon met boven houtskool geroosterde speenvarkens en zuiglammeren. Vervolgens werden grote kommen soep verorberd en daarna een gerecht van koud kalfsvlees met een zwarte saus.En toen kwam het grote moment: de geroosterde kameel werd binnengedragen. Met vlijmscherp geslepen sabels kliefden de koks de kameel in de lengte in tweëen, de sneden werden vervolgens overdwars doorgesneden tot dikke plakken waarin het kamelenvlees, antilopevlees, kalkoen, vis, broodvulling en plakjes hardgekookt ei duidelijk herkenbaar waren.Het verhaal vermeldt niet in welke toestand de gasten aan het eind van het feestmaal de tafel verlieten…Maar het kan natuurlijk ook veel simpeler, en vast en zeker net zo lekker.Hier is een Ethiopisch recept dat voor een bescheidener feestje bijzonder geschikt is.Pikant gekruide kippenvleugeltjesIngrediënten2 kg kippenvleugels5 uien2,5 dl sojasaus250 g suiker2 theelepels kaneelpoeder2 theelepels gemalen kruidnagelen2 theelepels gemalen peper4 plakjes verse gember, gehakt1 eetlepel gemberpoederWerkwijze:Maak de kippenvleugels schoon, snijd met een schepr mesje het uiterste puntje eraf.Doe de kippenvleugels in een grote pan, bestrooi met 1 eetlepel zout en schenk er zoveel water bij dat ze onderstaan.Pel de uien terwijl het water aan de kook komt.Voeg de uien toe en laat alles 15 minuten zachtjes koken.Breng in een steelpan de sojasaus en overige ingrediënten tegen de kook aan.Giet de kippenvleugels af door een vergiet, doe ze terug in de pan, schenk het sojamengsel erover. Laat 15 minuten heel zachtjes koken, laat de kippenvleugels in de saus afkoelen tot lauw.Verwarm ondertussen de oven voor op 180

Advertentie (4)