JHM wint Museumprijs 2013

Joods Historisch Museum wint Museumprijs 2013
Joods Historisch Museum wint Museumprijs 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Joods Historisch Museum heeft €100.000 gewonnen, met iets meer dan 40 procent van de publieksstemmen versloeg het museum de overige genomineerden: Beeld en Geluid in Hilversum (21,76 procent), Museum de Koloniehof in Frederiksoord (19,43 procent) en Museum Dr8888 in Drachten (18,72 procent). In totaal hebben bijna 29.000 mensen via museumprijs.nl een stem uitgebracht op hun favoriete museum.

Een vakjury selecteerde de instellingen uit 43 aanmeldingen. De eisen waaraan een museum moet voldoen verschillen ieder jaar. Dit jaar keek de vakjury naar een museum ‘dat er het best in slaagt een groep of gemeenschap aan zich te binden’.

Het Joods Historisch Museum won de prijs met het opzetten van de Community Joods Monument, een interactieve website waar mensen onder meer verdwenen familieleden kunnen zoeken en met elkaar kunnen discussiëren.

Het museum bestaat sinds 1932 en is de afgelopen 25 jaar gevestigd in vier synagogen uit de 17e en 18e eeuw in de Amsterdamse binnenstad. De Museumprijs, die bestaat sinds 1990, geldt als de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De vorige winnaar in 2012 was Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

Het Joods Cultureel Kwartier is ontzettend trots op het winnen van de prijs voor het museum en bedankt iedereen voor zijn of haar stem.Het Joods Historisch Museum heeft de Museumprijs 2013 gewonnen. Het museum ontvangt een bedrag van 100.000 euro, dat aan de prijs is verbonden. Dat hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, de initiatiefnemers van de prijs, donderdag bekendgemaakt.