Verdedigingsaanval van Israël op Raketten

Zaterdag heeft Israël een luchtaanval op een wapentransport met Iraanse raketten richting Libanon uitgevoerd. Israël heeft dit bericht anoniem bevestigd.

Doel was een lading geavanceerde surface-to-surface Fateh-110 raketten die vanuit Iran, Syrië waren binnengebracht. De wapens lagen aanvankelijk opgeslagen op een geïsoleerde basis bij Damascus. Toen de wapens richting Bekaa vallei werden verplaatst, was duidelijk dat de raketten voor Hezbollah waren bestemd. Israël heeft de dagen herhaaldelijk boven Libanon schijnaanvallen uitgevoerd, maar toen deze door Hezbollah en Iran werden genegeerd, is het wapentransport afgelopen zaterdag uitgeschakeld. Hoe is niet duidelijk, want aanvankelijk werd gemeld dat dit door F-16 vliegtuigen in drie aanvallen zou zijn gebeurd, maar mogelijk heeft Israël bij de echte aanval eigen gemaakte Popeye air-to-surface missiles gebruikt en heeft daarvoor het Libanese noch het Syrische luchtruim hoeven te schenden.

Het Syrische leger heeft de aanval bevestigd en ook dat deze wapens uit Iran afkomstig zijn met de bedoeling om deze door te zenden naar de  Hezbollah.

Advertentie (4)