Misbruikzaak op Cheider

CheiderEen trieste dag voor alle betrokkenen nu wij kennis hebben mogen nemen over vermeend misbruik dat zou hebben plaatsgevonden op het Cheider. In een artikel in de Telegraaf van vandaag berichten journalisten Iris Cohen en Ruben Koops over klachten van enkele ouders en leerlingen over de docent. De school heeft aangifte gedaan.

Nederland heeft justitie in Israël officieel om hulp verzocht in deze zaak. De betreffende leraar vertrok vorig jaar naar Tel Aviv nadat hij van de school werd weggestuurd vanwege ’ongepast grensoverschrijdend gedrag’. Naar verluidt heeft hij seksueel contact gehad met een 16-jarige leerling en nog een jongere jongen die in de klas zat. Het OM bevestigt dat de school aangifte heeft gedaan tegen de voormalig docent. Volgens Cheider-bestuurder en opperrabbijn Binyomin Jacobs heeft de voormalig docent van meet af aan de beschuldigingen verre van zich verworpen. Jacobs benadrukt dat de school vanaf het begin volgens het protocol heeft gehandeld. „We hebben de man destijds meteen geschorst en een crisisteam gevormd. Binnen een uur was ik zelf in Amsterdam.”

Op het Amsterdamse Cheider zitten ongeveer 200 leerlingen van 2 tot 18 jaar en is de enige orthodoxe Joodse school in ons land.

Bron: Telegraaf / Refdag

Update 1 (22 juni 2013): Telegraaf meldt dat een aantal ouders een claim hebben ingediend tegen het Cheider, omdat het bestuur de zaak “onder de pet heeft willen houden”. Schoolleiding ontkent en zegt te hebben gehandeld volgens het protocol samen met de Inspectie van het Onderwijs. Bestuur is niet bang voor claims.

Update 2 (25 juni 2013): De voormalig docent heeft Knoops Advocaten ingeschakeld en die reageert namens hem en zegt: “Op 22 november 2012 is de leraar eervol ontslagen, zijn vertrek naar het buitenland had dus niks te maken met de aangifte. Van vlucht is géén sprake”. Knoops heeft ook het volgende gezegd: “De leraar heeft vervolgens aan het schoolbestuur zijn volledige medewerking verleend aan onderzoek door de school. Dit vanwege de onjuistheid van het gerucht”.

Klik hier voor de hele verklaring van Knoops Advocaten.