Burgemeester van der Laan: “Erfpacht Joden terugbetalen met rente”

Eberhard van der LaanIn het KRO-programma Oog in Oog heeft burgemeester Eberhard van der Laan laten weten dat de Gemeente Amsterdam het erfpacht aan Joden wil terugbetalen met rente. Hij zegt dat wethouders en gemeenteraadsleden unaniem hierachter staan.

De ontdekking dat joodse oorlogsslachtoffers na hun terugkeer naar Amsterdam alsnog werden aangeslagen en beboet voor het niet betalen van erfpacht tijdens de oorlogsjaren werd gedaan door enkele studenten die betrokken waren bij de digitalisering van het archief. Er werd geen rekening gehouden met het feit dat ze als gevolg van de jodenvervolging moesten onderduiken en werden gedeporteerd naar concentratiekampen.

De burgemeester, wiens vader in het verzet heeft gezeten, noemt het “een beroerde zaak” waarin ambtenaren hebben gehandeld met “killheid”.

Klik op de link hieronder om het video fragment te bekijken.

Get Adobe Flash

Advertentie (4)