Hamas in het hemdje

Het logo van Hamas
Het logo van Hamas

Opiniestuk van onze redactie.

Al tientallen jaren heeft Hamas met succes aanslagen gepleegd op Joden. Bussen met onschuldige burgers werden opgeblazen, cafe’s en restaurants waren doelwit van zelfmoordcommando’s, soldaten werden ontvoerd en raketten afgevuurd op Israelische dorpen en steden, zoals Sderot en Askhelon. De daders werden verheerlijkt, hun families werden geëerd en straten werden naar hun vernoemd.

Kinderen worden door Hamas tot de dag van vandaag opgevoed met de illusie dat ze de Joodse Staat en haar burgers kunnen vernietigen, met behulp van Allah. Hun succes werd na de Israelische terugtrekking uit Gaza in 2005 verzilverd door de macht in het gebied over te nemen. Sharia werd ingevoerd en er wordt nog met ijzeren vuist geregeerd. Gematigde Palestijnen werden de mond gesnoerd, gemarteld, vermoord en velen vluchten via Israel naar de Westelijke Jordaanoever.

Hamas heeft de afgelopen jaren veel steun gekregen vanuit het buitenland, het succes kon niet op. De EU doneerde belastinggeld van hardwerkende burgers en de Verenigde Naties deed dat ook. Wereldwijd werd geld ingezameld in moskeen, socialisten en extreem-rechts in de Europese Unie gaven Hamas morele steun als “verzetsorganisatie” tegen “de zionistische vijand”, de 6 miljoen Joden van Israel. Hezbollah gaf hun wapens en militaire trainingen. Via Sudan en de Sinai woestijn kwamen vrachtwagens vol met dodelijke wapens. Iran stuurde zelfs schepen vol met munitie, machinegeweren, duizenden raketten en ander oorlogstuig.  De overwinning van hun spirituele broeders in Egypte, de Moslimbroederschap van de deze week afgezette Mohammed Morsi, bracht een ongekend gevoel van succes. Hamas vierde hoogtij dagen. In Gazastad schoten schutters met automatische geweren van vreugde in de lucht, mensen dansten op straat en overal werd snoepgoed uitgedeeld aan kinderen. Kwam de grote dag, de vernietiging van de Joodse Staat en haar inwoners, dan toch snel dichterbij?

Na hoogtij komt verval. De organisatie heeft grote strategische fouten gemaakt. Assad de massamoordenaar is boos omdat ze de rebellen steunen tegen zijn wankelende regime en om dezelfde reden Hezbollah en Iran ook. Hun vriendjes van de Moslimbroederschap in Egypte zijn hun macht afgelopen week voor het oog van de wereld verloren en het lijkt erop dat ze voorlopig van het politieke spectrum zijn weggevaagd. Het Egyptische leger heeft de grenzen met Gaza inmiddels gesloten. De strook is uitsluitend afhankelijk van de humanitaire goederenstroom uit Israel. De beweging zit in een isolement. Van de ene op de andere dag lijkt het erop dat de laatsten op wie deze bloeddorstige en met haat vervulde moordenaars kunnen rekenen, Europese zichzelf benoemde vredesactivisten zijn. U kent ze wel. Harry van Bommel, Gretta Duisenberg en Dries van Agt.

-EB-

Advertentie (4)