Maccabiade bijna van start

maccabi nederland logoVan 17 t/m 31 juli 2013 vinden de 19e Maccabiade Games plaats in Israel, een van de grootste sportevenementen ter wereld en ook wel de ‘Joodse Olympische Spelen’ genoemd. Deden er in 1932 nog slechts 390 sporters mee, komen deze zomer meer dan 8000 atleten uit 70 landen en ruim 80 sport disciplines bij elkaar. Het belooft een geweldig spektakel te worden. Vanuit Nederland zullen maar liefst 70 sporters meedoen aan het evenement en we maken ook nog eens kans op medailles, helemaal met Miriam de Koning. De zwemster won op de voorbije Paralympics in Londen goud op de vijftig meter vrije slag. David Beesemer (47), voorzitter van Maccabi Nederland en tevens ‘chef de mission’ van de Nederlandse sporters, zegt daarover in een interview met het NIW: “Daarmee zijn we uniek, want alleen de Verenigde Staten en Israël hebben ook een gouden medaillewinnaar in het team”. Maccabi Nederland heeft ook gezorgd voor een eigen lied, geschreven door Leo Groenteman, die u hieronder kunt beluisteren.

Lees meer over de Maccabiade Games op hun officiële website en beluister het NOS-interview met Joel Kremer.

3 feiten over de Maccabiade

1. Maccabiade staat open voor Joodse atleten evenals Israëlische atleten, ongeacht religie. Arabische Israëli’s hebben ook deelgenomen aan het sportevenement. In 2005 won een Arabisch-Israelisch zwemster goud.

2. De Maccabiade is bedacht door de 15-jarige Yosef Yekutieli, geïnspireerd door de 1912 Stockholm Olympische Spelen. De Maccabiade werd voor het eerst gehouden in 1932 na 14 jaar van ontwikkeling door Yekutieli en het Joods Nationaal Fonds.

3. De derde Maccabiade die in 1938 zou plaatsvinden was uitgesteld tot 1950 door de opkomst van het nazisme in Europa en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Advertentie (4)