Peres bespreekt nieuwe kansen op vrede tijdens Iftar diner

foto iftar shimon peresPresident Shimon Peres heeft afgelopen zondag in zijn residentie een Iftar-maaltijd georganiseerd voor geestelijke leiders. Dit jaar was er speciale aandacht voor vertegenwoordigers van Islamitische jongeren in Israel.

Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims wereldwijd genuttigd wordt direct na zonsondergang. Iftar maaltijden worden vaak ook gebruikt om multiculturele groepen bij elkaar te brengen.

Enerzijds verheugd over de mogelijke hervatting van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, liet Qadi Daoud Al-Zeini van Israel’s “Sharia Hof van Beroep” blijken dat Israëlische Arabieren bezorgd zijn over haat en intolerantie die gelijktijdig kunnen optreden in Israël.

Hij drong er bij de president op aan zijn invloed te gebruiken om het “price tag war” tegen te gaan voordat het nog schadelijker wordt. “Nu is het nog gericht tegen gebouwen, morgen tegen mensen”, zo luidde de boodschap. Met “price tag war” worden de aanvallen bedoeld van enkele groepen extremistische nationaal-religieuze Joden die gebouwen bekladden van Arabieren als reprasaile voor acties van lokale Palestijnen of de Staat Israel tegen Joodse nederzettingen in de betwiste gebieden.

Peres prees PA leider Mahmoud Abbas voor het nemen van “een moedige en historische beslissing om terug te keren naar de onderhandelingen” en adviseerde hem om niet te luisteren naar de sceptici. De president roemde ook de moedige beslissing van premier Benjamin Netanyahu, op basis van zijn inzicht dat dit een historische kans op vrede is.

“We zullen alles doen wat we kunnen om het conflict op te lossen en samen te leven in vrede”, aldus de 90-jarige Peres. “We willen dat beide naties de juiste weg nemen.

Advertentie (4)