Drones: Israëls dodelijke robots

Israëlische drone "IAI Heron" tijdens de Parijs Air Show 2009. Dit toestel wordt vooral gebruikt door het Israelische leger, het Indiase luchtmacht, Indiase marina, Duitse luchtmacht, Braziliaanse politie en Turkse luchtmacht. Foto: Georges Seguin
Israëlische drone “IAI Heron” tijdens de Parijs Air Show 2009. Dit toestel wordt vooral gebruikt door het Israelische leger, de Indiase luchtmacht, de Indiase marina, de Duitse luchtmacht, de Braziliaanse politie en de Turkse luchtmacht. Klik op de foto voor uitvergroting. Foto: Georges Seguin

Wist jij dat Israël de eerste drone ter wereld heeft geproduceerd? En dat Israël de grootste exporteur is van Drones wereldwijd?

Israëls grootste drone klanten zijn in Europa, Azië en Latijns-Amerika, een handel met een totale waarde van meer dan € 3,4 miljard in de afgelopen acht jaar. In Europe schittert Engeland uit als grootste afnemer, in Azië India en Latijns-Amerika Brazilië. Naar schatting zijn 10% van Israëls militaire export producten de verkoop en onderhoudt van drones en licenties voor het zelf produceren ervan.

De Joodse Staat maakt zelf regelmatig gebruik van drones om toezicht te houden op activiteiten in Gaza en het uitvoeren van gerichte aanvallen tegen terroristen in de Gazastrook en onlangs in de Sinai woestijn. Israël pionierde met deze onbemande toestellen reeds in 1982 gedurende de Libanon oorlog, wat resulteerde dat er geen piloten waren neergehaald. 

Maar naast militaire doelen worden drones ook voor civiele doeleinde gebruikt. Bij reddingsoperaties, het zoeken naar vermiste personen, de jacht op orkanen, het beschermen van beschermde diersoorten, het bewerken van landbouw, het maken van 3d kaarten en in de toekomst misschien wel het bezorgen van uw pizza?

drone israelHet succes van de verkoop van de onbemande vliegtuigen door Israël is, net als de gehele defensie industrie van het land, de innovatie en ondernemerschap gedreven uit eigen veiligheids behoeftes.

Op dit moment is Frankrijk in gesprek met Israël voor het opbouwen van een moderne vloot drones voor het verzamelen van inlichtingen, heeft minister van Defensie Jean-Yves Le Drian onlangs op tv-zender iTele verklaard.

Frankrijks bestaande vloot is verouderd en haar militaire interventie in Mali dit jaar heeft het tekort aan drones blootgesteld. De Amerikanen moesten de Franse bevelhebbers van intelligentie voorzien met behulp van Amerikaanse drones in Niger.

De toekomst van legers ligt in onbemande voertuigen. Wat dacht u van onbemande grond gevechtsvoertuigen en onbemande marineboten? Slecht nieuws dus voor de “BDS movement”, aanverwante groeperingen en sympathiserende individuen, die consumenten willen opdringen geen tomaten, paprika’s en sinaasappels uit Israel te kopen om zodoende de Israëlische economie te schaden. De grote export groei van onbemande voertuigen aan bevriende landen over de hele wereld zal ervoor zorgen dat de Joodse Staat nog vele decennia miljarden euro’s zal verdienen en zal een enorme boost geven aan de arbeidsmarkt.

Bekijk onderstaand filmpje welke je meeneemt in de fascinerende wereld van onbemande vliegtuigen.

Advertentie (4)