Joodse les voor kinderen gaat weer beginnen

    nik jeled rosh hasana cartoonDe Joodse lessen van het NIK gaan weer beginnen op verschillende plaatsen in Nederland. De lessen voor kinderen v.a. 4 jaar tot in de middelbare schoolleeftijd, zijn leerzaam èn leuk. Een laagdrempelige ontmoeting met het Jodendom en met andere Joodse kinderen. De Joodse lessen in de Joodse Gemeenten zijn gebaseerd op het JELED leerplan, speciaal voor kinderen die niet op een Joodse school zitten. Het is ontwikkeld door de Afdeling Onderwijs van het NIK, en wordt behalve in Nederland ook gebruikt in Zwitserland, Finland en de Duitsland. Het Jeled-leerplan is bekroond met de Max Fisherprize for Jewish Education.

    Het leerplan bestaat uit in totaal 88 modulen. Een module bevat al het materiaal dat nodig is om op een aantrekkelijke manier Joodse les te geven: kleurplaten, puzzels en spelletjes voor jongere kinderen en werkboeken over allerlei onderwerpen voor oudere leerlingen. Het leerplan wordt ondersteund door de JELED website. Een leuke site met verhalen, kleurplaten, extra opdrachten en oefeningen en spelletjes. Er is een deel voor kinderen op Jeled.net en een speciaal deel voor de ouders.

    Het lesmateriaal is zo geschreven dat kinderen er zelfstandig en in hun eigen tempo mee kunnen werken. Een brochure met o.a. een overzicht van alle onderwerpen en het lesmateriaal kun je aanvragen via het e-mail adres edu@nik.nl

    Henny van het Hoofd geeft leiding aan de afdeling onderwijs van het NIK. Zij legt uit:

    In zo’n 25 Joodse Gemeenten, verspreid over het hele land, krijgen kinderen Joodse les. Het aantal lesuren varieert van 2,5 uur per week tot een uurtje in de veertien dagen. In deze situatie kan een optimaal resultaat alleen worden bereikt indien de leerkracht precies weet wat er van hem/haar wordt verwacht. Wat moeten ze de kinderen leren, hoe kan dit het beste gebeuren en met welk lesmateriaal. Daarom schrijft het NIK-JELED leerplan niet alleen voor wat er geleerd moet worden, maar geeft het ook ideeën hoe de leerstof, met behulp van het bijbehorende lesmateriaal, op een aantrekkelijke manier aan kinderen kan worden overgebracht. Kinderen worden gestimuleerd zo veel mogelijk zelfstandig te werken.
    Na een algemene uitleg over het onderwerp kunnen ze ieder op hun eigen niveau en in hun eigen tempo met het materiaal aan de slag. De opdrachten sluiten zo veel mogelijk aan bij het basisonderwijs.

    logo jeled leerplan nik

    Ouders

    Ook ouders kunnen op de JELED site terecht voor tips en ideeën, bijvoorbeeld hoe jullie je samen kunnen voorbereiden op Rosj Hasjana. En voor de leerkrachten van Joodse les zijn er allerlei tips om de lessen nòg leuker te maken.

    Bron: NIK

    Advertentie (4)