Bijzondere archeologische vondst in Jeruzalem

    Beeld en tekst: Refdag
    Beeld en tekst: Refdag

    Een archeologisch team onder leiding van dr. Eilat Mazar heeft in de buurt van de Tempelberg een gouden schat gevonden die er mogelijk op duidt dat de Joden in het begin van de zevende eeuw van plan waren Jeruzalem te herbouwen.

    Mazar maakte dat maandag bekend op de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem tijdens een persconferentie van het Instituut voor Archeologie. Haar team deed de vondst tijdens opgravingen die van midden april tot eind juli plaatsvonden op een afstand van ongeveer 50 meter ten zuiden van de zuidelijke muur van de Tempelberg. Dit gedeelte wordt Ophel genoemd en betreft de grond die zich tussen de Tempelberg en de Stad van David bevindt.

    Het gaat volgens Mazar om een „adembenemende ontdekking die eens in het leven wordt gedaan.” Het is niet bekend wat de waarde is van de schat, maar het gaat volgens haar om iets „onbetaalbaars.” Slechts twee keer eerder werd een dergelijke muntschat gevonden, stelde Lior Sandberg, specialist oude munten aan het Instituut voor Archeologie.

    De goudverzameling was waarschijnlijk niet van een persoon, maar van een toenmalige Joodse gemeenschap in de stad. De schat bevond zich in de overblijfselen van een Byzantijns gebouw en bestond uit twee bundels, waarvan er een was weggestopt en de andere in haast werd achtergelaten.

    Lees het hele artikel op Refdag.nl

    Advertentie (4)