Bert Vromen nieuwste boek: Wejiwrech

  wejiwrech bert vromen
  De uit Lochem afkomstige schrijver Bert Vromen heeft inmiddels zijn 6e boek geschreven, Wejiwrech. Het indrukwekkende verhaal van het boek is het oorlogsverhaal van de ouders van Vromen die in Westerbork hebben gezeten. Het Jiddische woord Wejiwrech is afgeleid van het Hebreeuwse “wajibrah” en betekent letterlijk “en hij vluchtte”. Het Nederlandse woord “wieberen” is er een verbastering van.

  Op de kaft van het boek is te lezen:

  “Het is de Tweede Wereldoorlog. Jodenvervolging. Concentratiekampen. Deportaties. Gaskamers. Eén van die kampen is Westerbork in Drenthe. In de zomer van 1943 worden Max en Tonny, de hoofdpersonen in deze novelle, gevangen genomen en naar Westerbork gebracht. Om daar te wachten op transport naar Auschwitz of Sobibor. Tonny staat op de transportlijst voor het vernietigingskamp Auschwitz. De trein van dinsdagavond 14 september 1943. Precies een paar uur vóór vertrek staat Tonny niet op het appèl en zijn beiden stiekem vertrokken. Ontsnapt! Gevlucht! Verdwenen! Spoorloos! De enige bekende ontsnapping van een echtpaar tegelijkertijd uit het Polizeiliches Durchgangslager. Een sprookje waarvan niemand gelooft dat het écht gebeurd is.” 

  Lees een uitgebreide recensie op DeDokwerker.nl

  Koop het boek! Stuur een e-mail naar Bert Vromen: vromen@xs4all.nl