“Islam kan nog wat leren van het Jodendom”

prof david pintoHet wordt tijd de feiten onder ogen te zien: de islam predikt helemaal geen vrede en moet moderniseren, vindt David Pinto, publicist, hoogleraar integratie en inburgering en directeur Instituut ICI.

“Joden als voorbeeld stellen aan moslims schiet sommigen wellicht in het verkeerde keelgat, maar ik doe het toch omdat het een leerzaam voorbeeld is. In het jodendom staan ook grove, niet beschaafde passages. Vier soorten doodstraf worden beschreven, afhankelijk van de overtreding. Joden die zich bijvoorbeeld niet aan de sabbat houden (en bijvoorbeeld werken op die dag) moeten volgens de Thora worden gestenigd.”

Maar niet één jood, waar ook ter wereld zou heden ten dage het in zijn hoofd halen om dit thoravoorschrift toe te passen. Zelfs de meest religieuze jood realiseert zich dat dat volstrekte onzin zou zijn. Het jodendom, het christendom en vele andere religies zijn aangepast en hebben hun scherpe kantjes verloren. De islam kan en moet dit voorbeeld volgen. Hoogste tijd voor grondige herziening, modernisering, om een plaats te hebben in de westerse beschaving.”

Klik hier om verder te lezen op Trouw.nl

Advertentie (4)