Hoofd VN-onderzoekscommissie Gaza naar vermeende oorlogsmisdaden neemt ontslag

2015-02-03 william schabesWilliam Schabas, hoofd van het VN-onderzoekscommissie naar het Gaza conflict in 2014, is gestopt vanwege schijn van partijdigheid, als gevolg van zijn goed gedocumenteerde achtergrond als internationale anti-Israël activist.

De directe aanleiding van zijn ontslag is de onthulling door Israël dat Schabes ook als consultant voor de Palestine Liberation Organisation (PLO) heeft gewerkt, een terroristische organisatie. Nog voordat Israël het bewijs heeft geleverd, heeft Schabes zelf zijn ontslag ingediend. In zijn ontslag brief schrijft de gevallen onderzoeksman dat hij slachtoffer is van ‘kwaadaardige aanvallen’ uit Israel.

Schabes heeft toegegeven dat hij bevooroordeeld is, maar hij zou ondanks dat toch objectief werk kunnen verrichten. Een bizarre uitspraak, welke indruist tegen de belangrijkste principes van de rechtspraak, namelijk dat deze op een onafhankelijke en onpartijdige manier tot stand moet komen.

Netanyahu heeft direct na de bekendwording dat Schabes ontslag heeft ingediend de VN-mensenrechtenraad opgeroepen om het rapport niet uit te brengen. Avigdor Lieberman, minister van Buitenlandse Zaken, heeft verklaard het ontslag van Schabes als een diplomatieke overwinning te beschouwen.

De Canadese academicus in het internationale recht William Schabes was afgelopen augustus door het hoofd van de VN-mensenrechtenraad aangesteld om het onderzoek te leiden naar vermeende oorlogsmisdaden door Israel in de Gazastrook afgelopen zomer. Hij zegt ook ontslag te hebben genomen om te voorkomen dat zijn betrokkenheid als hoofd van het het drie-koppige onderzoekscommissie tot verdere discussie gaat leiden over het rapport, welke aankomende maart al gepresenteerd gaat worden.

Advertentie (4)