‘Joden waren schoolvoorbeeld van integratie’

2015-03-28 canon 700 jaar joods nederland‘De Joodse gemeenschap probeerde in de 19e eeuw met enorm enthousiasme Nederlander te worden. Ze wilden heel graag zelf integreren en voldeden aan alle punten waaraan integratie vandaag de dag moet voldoen,’ zegt Bart Wallet, historicus en schrijver van de ‘Canon van 700 jaar Joods Nederland’, in Dit is de Dag. Morgen wordt het boek gepresenteerd.

Ruim 700 jaar geleden vestigden de eerste Joden zich in Nederland. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit ons land. Wallet: ‘Wat ik mooi vond om te ontdekken was de enorme bereidheid van de Joodse gemeenschap om te integreren. Na één generatie sprak bijna niemand meer Jiddisch, maar Nederlands en gingen alle Joodse kinderen naar openbare scholen.’

Grimmige sfeer

Bart Wallet wil mensen erop attenderen dat de sfeer in Joodse wijken vandaag de dag steeds grimmiger wordt. ‘Ik was laatst in Buitenveldert en ik merkte een grimmige sfeer. Er was veel bewaking en mensen waren oplettend. We zitten nu in een fase van de Nederlands-Joodse geschiedenis waar de trots op de Nederlands Joodse identiteit bedreigd wordt. Dat is heel zonde.’

Shoa

Daarnaast zijn Joden in Nederland, volgens Wallet, meer dan het verhaal van de shoa. ‘We denken bij Joden vooral aan de Tweede Wereldoorlog, maar de Joden in Nederland betekenen zo veel meer dan dat. Met dit boek probeer ik daar aandacht voor te vragen.’

Beluister de radio uitzending:

http://www.radio1.nl/item/280731-%E2%80%98Joden%20waren%20schoolvoorbeeld%20van%20integratie%E2%80%99.html