Israël: recordfruitoogst dit seizoen

2015-07-17 fruit israelIn Israël belooft de fruitoogst dit jaar records te gaan verbreken met opbrengsten tot 30% boven het gemiddelde. Telers geven aan dat het fruit van uitstekende kwaliteit is. De grote aanvoer leidt tot toenemende concurrentie en dalende prijzen. “Momenteel krijgen telers zo’n lage prijs, dat deze niet kostendekkend is. De prijzen zijn veel lager dan vorig jaar, toen we een middelmatig seizoen beleefden qua opbrengst,” legt Dubi Amitai, directeur van Israel Farmers Federation, uit.

Zorgen
Het is een zorgelijke situatie voor telers, die op dit moment nauwelijks winst maken. Eén van deze telers, Asher Greenberg: “Dit seizoen hebben we ongeveer 30% meer fruit geoogst. Dit is een slechte zaak omdat de marktprijs laag ligt. Voor eersteklas perziken krijg ik misschien 3 shekel (€ 0,72), vorig jaar was dit nog meer dan 4 shekel (€ 0,96), omdat er toen minder aanvoer was, zo valt te lezen op AGF.nl, hét branchemedium voor de aardappelen, groeten en fruit-sector.

Gemiddeld zijn de prijzen van perziken, nectarines, peren en Granny Smith appelen met 64% gedaald. De slechte positie van de telers wordt bovendien verergerd door de tussenhandel. De fruitprijzen die men in de Israëlische supermarkten betaalt, zijn vele malen hoger dan de prijzen die telers ontvangen, in sommige gevallen zelfs 375% hoger.

Telersprijzen niet kostendekkend

Lage wisselkoersen
Deze prijskloof maakt het voor telers moeilijk om winst te maken. Zeker wanneer zij ook nog te kampen hebben met problemen zoals een tekort aan arbeidskrachten, hoge waterprijzen en minder concurrentie in de retailsector. Vanwege de lagere wisselkoersen is voor telers de export ook minder interessant geworden.

“We hebben onze spaarrekeningen geplunderd, hypotheken en leningen afgesloten maar er zijn grenzen,” vertelt Michel Barkai, een teler uit Yesod HaMa’ala. “Het is bijna onmogelijk om nog een boterham te verdienen. Voor je gevoel wil je doorgaan omdat je hart bij de fruitteelt ligt, maar je verstand zegt dat je beter wat anders kunt gaan doen.”