Nieuw handelsovereenkomst Israël-Canada

2015-08-13 jaffa-citrusvruchtenOnderhandelingen tussen Israël en Canada over het hernieuwen van de handelsovereenkomst tussen de twee landen zijn onlangs afgerond. Daarbij is afgesproken dat de omvang van de vorige overeenkomst wordt uitgebreid.

Sinds huidige verdrag is afgesloten in 1997 is de handel tussen de twee landen gestegen met $500 miljoen (€457 miljoen) en komt de totale handel neer op $1,6 miljard (€1,46 miljard). Dat meldt AGF, hét nieuwsmedium voor de Nederlandse AGF-handel.

De Israëlische producten, die hier het meest van zullen profiteren zijn appelen, peren, druiven, aardappelen, uien en knoflook. Deze zullen onder een verhoogd tariefvrij quotum vallen en een tariefontheffing krijgen voorbij deze quota. In ruil daarvoor zal Israël voordelen geven voor Canadese import met name voor verwerkte voedingsproducten.
De Israëlische minister voor economie, Aryeh Deri, zei dat het opvoeren van het vrije handelsverdrag tussen Israël en Canada nieuwe mogelijkheden zal openen voor Israëlische exporteurs.

De nieuwe overeenkomst zal het handelsvolume in de komende jaren doen toenemen, waarbij bepaalde sectoren grote voordelen zullen behalen. Een voornaam doel van de onderhandelingen was een nieuwe tariefontheffing voor Israëlische exporteurs van landbouwproducten, waaronder groenten, fruit, graangewassen en aquacultuurproducten.
Advertentie (4)