Politieagenten beveiligen “Tel Aviv sur Seine”

2015-08-15 tel aviv sur seineRuim 500 politieagenten zijn in Parijs ingezet om te voorkomen dat er rellen ontstaan bij de het feest “Tel Aviv sur Seine”. Dit strandfeest vindt plaats op een stukje boulevard langs de Seine in Parijs, tussen de Notre Dame en de St. Jacobstoren, als onderdeel van de 14e editie van de Paris Plages.

Parijs bouwt elk jaar een stuk rivieroever om tot een stadsstrandje. Dit jaar zijn verschillende dagen genoemd naar verschillende vakantieoorden in de hele wereld. Eén daarvan is Tel Aviv sur Seine, een stukje strand van zo’n 200 m lang. Het evenement van donderdag bestond uit een paar mensen die balspelletjes speelden voor een foto van Tel Aviv, maar dat werd aanleiding tot grote anti-Israelprotesten. Parijs heeft een stedenband met Tel Aviv.

Zo’n twaalf pro-Palestijnse groepen zetten de Parijse burgemeester onder druk om het evenement af te gelasten. “De burgemeester van Parijs wil van Tel Aviv een stad als elke andere maken, terwijl het in werkelijkheid de hoofdstad is van een kolonialistische staat die burgerbevolkingen bombardeert“, verklaarde Serge Bonal van de groep EuroPalestine, een van de protesterende groepen. Zij noemen het ongepast en “onbegrijpelijk” dat dit feest plaatsvindt, één jaar na de Gaza-oorlog en kort nadat een jongetje en zijn vader omkwamen toen hun huis op de Westbank door extremisten in brand was gestoken.
Europalestina heeft meerdere demonstraties georganiseerd. Het heeft aan de kade van de Seine, vlakbij het evenement, een “Gaza Plage” ingericht en is een internetpetitie gestart om het feest “Tel Aviv sur Seine”af te gelasten. De petitie was donderdagochtend 23.000 keer ondertekend.
De Parijse burgemeester gaf echter niet toe en hield zich aan de afspraken. De Franse premier Valls sprak gisteren zijn “totale steun” uit voor het feest, meldde de Vlaamse omroep VRT.
Donderdagochtend ging het evenement volgens planning van start op het stukje strand dat daarvoor is aangelegd. Er werden Israelische gerechten en drankjes aangeboden en in de avond was er een ‘Tel Aviv Beach Party’ waar men kon dansen op de ‘beats’ die de DJ ten gehore bracht. Toegang tot het strandfeest was streng beveiligd en beveiligers deden extra controles aan de poort.

Bron: CIDI / Mike Durrand

 

Advertentie (4)