Nederland betaalt boetes Palestijnse boeren

Credit: The Israel Project
De nasleep van de aanslag in 2008 waarbij een Palestijn met een graafmachine meerdere doden en gewonden heeft gemaakt.

Uit onderzoek van het AD blijkt dat Nederland met belastinggeld sinds 2014 in minstens drie gevallen de boetes heeft betaald voor geconfisqueerde graafmachines van Palestijnen. De voertuigen waren in beslag genomen nadat ze gebruikt werden of betrokken waren bij conflicten tussen Israëliërs en Palestijnen over (land)bouwgrond.

In een reactie aan het AD laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat: “de projecten worden uitgevoerd in een complexe situatie en dit soort risico’s verwachtbaar zijn.” In het verleden zijn dergelijke voertuigen gebruikt om aanslagen te plegen tegen Israëliërs. Zo reed in 2014 een Palestijn in Jeruzalem met een graafmachine  een bus omver en ramde meerdere voertuigen waarbij twee doden vielen. In 2008 werd Israël ook al meerdere keren opgeschrikt door gewelddadigheden met gelijksoortige voertuigen.

De stap van het ministerie van Buitenlandse Zaken is opmerkelijk omdat doorgaans het principiële uitgangspunt is dat Nederland zich niet bemoeit met de rechtsgang van een ander land. Dit was nog geen maand geleden ook nog eens het stellige antwoord van de Minister aan de Kamer op vragen in een andere zaak.  Voor zover bekend zijn er over deze kwestie nog geen Kamervragen gesteld.

Advertentie (4)