Recordaantal Joden emigreren naar Israël

franse-joden-aliya-israelBijna 30.000 joden zijn het afgelopen jaar naar Israël geëmigreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Jewish Agency (Joods Agentschap) voor Israël. Het is het hoogste aantal nieuwkomers naar de Joodse staat in vijftien jaar. 

Er verhuisden opvallend veel Franse Joden naar Israël. Volgens deskundige spelen de aanslagen in Parijs, waarbij ook Joodse doelen werden aangevallen, een belangrijke rol bij de beslissing om naar Israël te emigreren. Ook het oplaaiend antisemitisme in Frankrijk speelt een grote rol, een schrikbarende trend onder vooral derde generatie immigranten uit Noord-Afrikaanse landen.

Behalve uit Frankrijk, kwamen ook veel immigranten uit conflictgebied Oekraïne. In dat Oost-Europese land wonen naar schatting 400.000 mensen met een Joodse achtergrond. De Nederlandse immigratie naar Israël is al jaren stabiel. Onlangs maakte Irgoen Oleh Holland bekend dat zij Nederlandse immigranten meer hulp willen geven bij hun absorptie in Israël.

Advertentie (4)