Zoektocht naar waarheid in Israël

bobby-regensburg
Bobby Regensburg in Tel Aviv

Oorlog, geweld en aanslagen. Zo zien we Israël vaak voorbij komen in het nieuws. Maar klopt het beeld dat we hebben van het land wel? Of zijn de berichten die we zien in de media gekleurd of onvolledig? Fotograaf Bobby Regensburg ging op onderzoek uit. Vorig jaar juni bezocht hij het land. “Ik begon mijn reis zonder verwachtingen, maar hoopte op mooie ontmoetingen en verhalen”, zo valt te lezen in een interview op PF.nl, hét vakblad voor de professionele fotograaf. Deze ontmoetingen heeft hij visueel vastgelegd. Ze zijn te zien in de expositie ‘Een ontmoeting met ISRAEL’, te zien in het ACEC gebouw in Apeldoorn.

“Aanleiding voor mijn reis naar Israël vormde het lezen van ‘Het zijn net mensen: beelden over het Midden-Oosten’, een boek van Joris Luyendijk. In dit boek beschrijft hij zijn tijd in het Midden-Oosten als correspondent. Volgens Luyendijk wordt in de media veelal een vertekend beeld geschetst van de uiteenlopende bevolkingsgroepen in de regio. Hij verbaast zich over de kloof tussen de door hem waargenomen realiteit en de weergave daarvan in de media. Nieuwsmedia zijn vooral gericht op scoren en richten zich daarom vooral op excessen. Voor de relativerende ‘human interest’ en verdiepende achtergronden is daarom weinig aandacht. Het boek zette me aan het denken. In het Westen hebben we een sterke mening over wat er zich in Israël afspeelt. We denken aan stenen gooiende Palestijnen en Israëliërs die zich kunnen vinden in het harde beleid van hun regering. Maar klopt dit beeld wel? Wat is er waar? Dat wilde ik onderzoeken. Ook wilde ik de mensen daar vragen wat ze vinden van de zienswijze van het Westen.”.

Met een rugzak en twee camera’s vertrok Regensburg naar Israël. “Ik ben in vijftien dagen van noord naar zuid gereisd. Ik ben begonnen bij een gebergte in het noorden, vlakbij de Syrische grens en van daaruit verder naar beneden gegaan, richting Gaza. Jong, oud en mensen van verschillende nationaliteiten kwam ik tegen. Ik heb hun mening gevraagd over hoe we in het Westen tegen Israël aankijken en hen gevraagd of dit beeld klopt. ‘De media is onze vijand’, hoorde ik van hen. Ze verdraaien de waarheid, vertelden ze.”

De openheid en eerlijkheid van de mensen is de fotograaf het meest bijgebleven. “Ongeacht religie of afkomst, de mensen waren zeer openhartig. Ik heb Israëliërs gesproken die het niet eens zijn met het beleid van hun regering en dat ook durven zeggen. Palestijnse studenten die ik sprak willen rust en vrede. In Israël is natuurlijk echt wel wat aan de hand. De mensen leven er dagelijks in spanning. De situatie zoals die nu in Europa is, met de aanslagen in Parijs, daar hebben de mensen in Israël elke dag mee te maken. Mensen leven in angst. Ze willen alleen maar rust.”

De fotoexpositie ‘Een ontmoeting met ISRAEL’ is een maand lang te zien in het ACEC gebouw in Apeldoorn, van 6 januari tot en met 7 februari. Meer informatie: www.bobbyregensburg.nl.