Trilaterale deal Israel, Griekenland, Cyprus

israel, cyprus, griekenlandDe tijden veranderen in het oostelijke gedeelte van de Middellandse. De Grieks-Cypriotische-Israëlische regionale samenwerking is een feit.

De Cypriotische president Nikos Anastasiades, de linkse Griekse president Alexis Tspiras en Benjamin Netanyahu hebben tijdens een ontmoeting in de Cypriotische hoofdstad Nicosia verklaard dat de drie landen een verbond zijn aangegaan om de samenwerking tussen de drie landen verder te versterken om meer vrede, stabiliteit, veiligheid en economische welvaart te bewerkstelligen in het oostelijke Middellandse zee gebied.

De landen zijn de afgelopen jaren nader tot elkaar gekomen, mede door de vondst van mega gasvelden in Israel, welke via Cyprus en Griekenland naar de Europese Unie zullen worden getransporteerd via een netwerk van pijpleidingen.

Ook de oplopende spanning tussen Israel en Turkije speelt hierbij een grote rol. Turkije is aartsvijand van zowel Griekenland als Cyprus. Het noorden van Cyprus, circa 40% van het eiland, wordt sinds 1974 bezet en gekoloniseerd door de Turken.