DEA pakt drugssmokkelaars van Hezbollah

DEA-AgentenEen operatie van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en politiediensten uit zeven andere landen heeft een zware slag toegebracht aan de Libanese Hezbollahbeweging. Diverse leden zijn gearresteerd in verband met het smokkelen van drugs, zei de DEA vandaag. Met de narcotica kochten zij wapens en financierden ze andere activiteiten van de sjiitische groep.

De opgepakte personen maken deel uit van de Business Affairs Component (BAC), een soort buitenlandse veiligheidsdienst van Hezbollah. Volgens The Jerusalem Post “wijzen de arrestaties op de gevaarlijke wereldwijde connectie tussen drugssmokkel en terreur”.

De operaties zouden deel uitmaken van Project Cassandra. Dat is een overkoepeld programma waarmee de DEA een oogje houdt op het militante geboefte uit Zuid-Libanon en probeert cocaïnesmokkel door de groep te belemmeren. DEA-chef Jack Riley verklaarde dat zijn organisatie “genadeloos” zal optreden tegen Hezbollah. Doel daarvan is het “ontwrichten” van de terroristen en hun capaciteit “de drugshandel in te zetten als een hefboom tegen onze naties”, aldus de narcoticabestrijder.

BAC werd ooit opgezet door de acht jaar geleden met een autobom in Damascus gedode Imad Mughniyah, maar staat inmiddels onder controle van Abdallah Safieddine. De groep zou onder meer banden onderhouden met drugskartels in Zuid-Amerika.

Advertentie (4)