500 Jordaniërs krijgen werkvergunning Eilat

Eilat, Israel

Positief nieuws uit een turbulente regio

In de zuidelijke Israelische badplaats Eilat kunnen komende zomerseizoen 500 Jordaniërs extra aan het werk in de hotelindustrie, bovenop de 400 die er nu al werken. Dit heeft de Israelische minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri gisteren bekend gemaakt. Hij noemt deze regeling “een belangrijke bijdrage aan de Israelische economie en de bilaterale betrekkingen”.

Volgens de Israelische minister van Toerisme Levin is Eilat is hét toeristenoord van Israel, met het hoogste aantal toeristische overnachtingen. Daarom groeit elk jaar de behoefte aan werknemers in het zomerseizoen. De meeste inwoners van Eilat werken het hele jaar door in de toeristenindustrie; de Jordaniërs gaan na een werkdag terug naar hun huizen in Jordanië.

In 2014 keurde de Israelische regering een plan goed om maximaal 1500 werknemers met het Jordaanse staatsburgerschap te laten werken in de hotels in Eilat. De toelating van een dergelijk aantal werknemers zou moeten leiden tot een stabiele oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten in het hoogseizoen. Naar aanleiding van de beslissing in 2014 werd een adviescommissie opgericht die de aanbeveling deed het quotum van 1500 werkvergunningen in stand te houden tot 2020. De bevoegdheid tot het verlenen van de werkvergunningen ligt bij de minister van Binnenlandse Zaken.

Israelische ministeries en de hotelbranche zelf hebben de afgelopen jaren vele wervingscampagnes uitgezet onder de Israelische bevolking om hen aan te moedigen in de toeristenindustrie in Eilat te komen werken, maar dit had onvoldoende succes.

Video: Vliegtuig landt op het vliegveld van Eilat.

Foto: Dolphin Reef (Dafna Tal/ GoIsrael)

Bron: CIDI / Mike Durand

Advertentie (4)