PKN verwerpt anti-Joodse uitspraken Luther

luther-jodenDe Protestantse Kerk Nederland (PKN) neemt maandag in een verklaring afstand van ,,akelige en ontoelaatbare” anti-Joodse uitspraken van Maarten Luther. Het is de eerste keer in Nederland dat dat officieel gebeurt, schrijft de Telegraaf. De PKN ontstond twaalf jaar geleden uit een fusie van de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse kerk .

Tijdens een bijeenkomst in Utrecht, mede georganiseerd door Kerk en Israël, worden kerkelijke standpunten over Luther (1483-1546) en de Joden tegen het licht gehouden. Wat de Duitse reformator heeft gezegd kan absoluut niet, staat volgens dagblad Trouw in de verklaring. Zo riep hij in 1543 op om synagogen in brand te steken. In dat jaar verscheen van zijn hand het boekwerk Over de Joden en hun leugens.

‘Pak Joden op, neem ze hun waardevolle bezittingen af en stuur ze naar werkkampen’, waren honderden jaren geleden zijn profetische woorden. Die hebben volgens de PKN bijgedragen aan het klimaat waarin de Holocaust kon ontstaan en waarbij zes miljoen Joden werden omgebracht.

Rabbijn Evers noemt de verklaring van het PKN ‘een duidelijke zelf-kritische analyse’. Evers heeft samen met rabbijn Menno Ten Brink van het Verbond voor Progressief Jodendom gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Protestantse Kerk.