Scholen onderwijzen over Joods leven

Zwartewaterland-jodenStichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland heeft vrijdag op de Arembergschool in Zwartsluis een PowerPoint-presentatie overhandigd over de geschiedenis van het Joodse leven in Nederland en Zwartewaterland in het bijzonder. Ook de andere zestien scholen in Zwartewaterland krijgen deze aangeboden. Dat schrijft het weekblad DeStadsKoerier op haar website.

De presentatie bestaat uit zeventien dia’s, met algemene informatie en daarnaast een deel toegespitst op de drie kernen van deze gemeente. Zowel in Zwartsluis, Genemuiden als Hasselt hebben Joodse families gewoond, waarvan een aantal tijdens de Tweede Wereldoorlog is gedeporteerd. De presentatie is geschikt voor groepen 7 en 8 van de bovenbouw en bestaat uit audio- en beeldfragmenten van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis wereldwijd, maar ook met betrekking tot Zwartewaterland.

De in 2013 gestarte stichting plaatste eerder al zogeheten Stolpersteine in Zwartsluis en organiseerde exposities over het Joodse leven in Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt. Daarnaast werd in laatstgenoemde stad in 2015 een monument geplaatst bij de Joodse begraafplaats, ter herinnering aan de acht Joodse burgers van Hasselt die in 1942 zijn weggevoerd en vermoord in vernietigingskampen in Oost-Europa. Ook de educatieve PowerPoint-presentatie voor scholen was een grote wens van de stichting.

Foto: Bas Wilberink