Zal Israël wiet decriminaliseren?

cannabis-wiet

Israëliërs kunnen wellicht al in de nabije toekomst legaal in hun land een jointje roken, bleek vandaag uit opmerkingen in de Knesset. Daar bepleitte de speciale parlementaire Commissie voor Alcohol- en Drugsmisbruik om de consumptie van wiet volledig uit het strafrecht te halen.

De experts in de volksvertegenwoordiging van Israël zijn voorstander van het ‘Portugese model’, wat volgens The Jerusalem Post neerkomt op decriminalisering van cannabis en het aanwenden van de vrijgekomen fondsen om drugsverslaving aan te pakken.

Tamar Zandberg, parlementariër voor de Meretz-partij, sprak haar steun uit aan het voorstel. “Israël zet koers naar een nieuw tijdperk en het ziet ernaar uit dat legalisering van marihuana nog slechts een kwestie van tijd is”, aldus de politica. Tot dusver hanteert Israël wat betreft wiet al een liberaal beleid jegens patiënten, die door medicinaal cannabisgebruik minder pijn ervaren.

Meningen zijn verdeeld

Gezondheidsminister Ya’acov Litzman gaf menigmaal aan een tegenstander van legalisatie te zijn. De nationale politiecommandant Yohanan Danino zei echter nog vorig jaar dat het voor Israël “hoog tijd is om de traditionele positie rondom cannabis te heroverwegen”.

‘Gebruiker met samenleving verbinden’

Eitan Gorney, directeur van de Israëlische Drugsbestrijdingsdienst, verklaarde eerder al dat hij softdrugsgebruik vooral als een “sociale en medische kwestie” ziet. Criminele aspecten ervan noemde hij “secundair”. In het Portugese model “wordt geprobeerd om de verbinding tussen gebruikers en de samenleving te herstellen”, voegde wetenschapper Yossi Fisch daar in de Knesset aan toe.

Portugal vs Spanje

Wie in Portugal minder dan 25 gram wiet bij zich draagt, heeft van de politie niks te vrezen. In het land blowt slechts 7 procent van de jeugd, tegen 17 procent in buurland Spanje waar de overheid een repressiever beleid voert.

Advertentie (4)