‘Vrijheid voor Zion’-munt bijna 2.000 jaar oud

bronze-munt-zion

Bij de Israëlische kabinetsbijeenkomst van gisteren heeft Cultuurminister Miri Regev een munt getoond die 1.967 jaren geleden werd geslagen in Jeruzalem. Op het geldstuk valt ‘Vrijheid voor Zion’ te lezen.

De presentatie van het muntje maakt deel uit van de voorbereidingen van de viering volgend jaar van de 50-jarige hereniging van Jeruzalem. Vorige maand werd de penning in de Israëlische hoofdstad gevonden bij opgravingen van een pas ontdekte weg. Tijdens het Chanoeka-feest zal de archeologische site open worden gesteld voor het publiek.

De antieke munt werd gedrukt toen er op het grondgebied van de huidige staat Israël een rebellie gaande was tegen de Romeinse overheersers. Het geweld eindigde met de verwoesting van de Tweede Tempel. ‘Twee jaar in de Grote Opstand’, luidt de tekst op de munt, die is gedateerd in het jaar 67 na Christus.

“Precies 1.900 jaren later, in 1967, lukte het de paratroepen om de Oude Stad van Jeruzalem binnen te komen en haar vrijheid te hernieuwen, en die van ons”, zei Regev volgens The Jerusalem Post. “We herstelden de joodse soevereiniteit over Jeruzalem en we loosden het geldstuk dat was uitgevaardigd door Titus na zijn overwinning op de rebellen: Judea Capta.” De vrouwelijke minister verwees met haar opmerking naar een reeks munten die was ingevoerd door keizer Vespasianus. Daarmee vierde hij de Romeinse overwinning op Judea en de vernietiging van Jeruzalem.

Regev haalde hard uit naar VN-organisatie UNESCO, die al geruime tijd probeert om de joodse banden met Israël uit de geschiedenisboekjes te wissen. “In 1967 keerden we terug naar Bet El, Hebron, Shiloh en Elon Moreh, dat zijn plaatsen die zijn verankerd in Joodse geschiedenis en in de Joodse identiteit.” De bewindsvrouw noemde expliciet de Tempelberg als belangrijkste joodse element van Jeruzalem.

Advertentie (4)