Geert Wilders is schuldig bevonden, krijgt geen straf

PVV-leider Geert Wilders is vandaag schuldig bevonden voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie over zijn ‘minder Marokkanen‘ uitspraken. De politicus is vrijgesproken voor het aanzetten tot haat en de rechter legt verder geen straf op. 

Het Openbaar Ministerie had een boete van 5.000 euro geeïst. De rechter acht de vaststelling dat Wilders schuldig is aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie op 19 maart 2014 voldoende straf.

‘Minder Joden’

De afgelopen weken hebben diverse opiniemakers de uitspraken van Wilders vergeleken met de hypothetische uitspraak ‘Minder Joden’. Ook advocaat Gerard Spong, zelf van Surinaams-Joodse afkomst, deed deze vergelijking tijdens een uitzending bij de talkshow van Jeroen Pauw. Schrijver Arnon Grunberg heeft de vergelijking gemaakt in een column in de Volkskrant.

Reactie Wilders

Geert Wilders heeft inmiddels een reactie op het vonnis geplaatst op YouTube. De PVV-leider zegt dat hij het ‘nog steeds niet kan geloven dat hij zojuist is veroordeeld’ en dat Nederland een ‘ziek land is geworden’. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft aangekondigd dat de politicus in hoger beroep zal gaan tegen de veroordeling.

Advertentie (4)