Spanningen tussen Israël en Syrië lopen op

Avigdor_Liberman

Een aanval met luchtdoelraketten door Syrië op Israëlische gevechtsvliegtuigen heeft vandaag bij minister van Defensie Avigdor Liberman een woedende reactie uitgelokt. “De volgende keer dat de Syriërs hun luchtafweersystemen tegen onze vliegtuigen inzetten zullen we ze zonder de minste aarzeling vernietigen”, zei hij op de nationale radio.

Liberman deed zijn uitlatingen naar aanleiding van een militaire operatie van Israël afgelopen vrijdag. De luchtmacht (IAF) van de joodse staat voerde toen aanvallen uit op wapenkonvooien die bestemd zouden zijn geweest voor de sjiitisch-Libanese militie Hezbollah. Volgens The Times of Israel vonden de schermutselingen plaats in de buurt van Palmyra, de stad uit de oudheid die het Syrische leger onlangs op Islamitische Staat (IS) veroverde.

Damascus beweert een van de vliegtuigen te hebben neergeschoten maar Israël ontkent dat. Het IDF heeft verklaard dat “diverse raketten werden afgevuurd waarvan geen een zijn doel raakte”. Een van de projectielen werd onderschept door een Israëlisch afweersysteem van het type Arrow.

Achtergronden

Het gaat om het “meest serieuze incident” tussen Israël en Syrië sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog zes jaar geleden, schrijft The Times of Israel. In april bekende de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het leger (IDF) tientallen voor Hezbollah bedoelde wapenkonvooien had aangevallen op Syrisch grondgebied.

Hezbollah, dat in 2006 een oorlog uitvocht met Israël, is een der aartsvijanden van de joodse staat. De islamitische beweging strijdt al jaren mee aan de zijde van het Syrische regime van president Assad.

‘Israël vreest dat IS verslagen wordt’

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei gisteren dat Israël zou vrezen voor de ondergang van het kalifaat. “Als Islamitische Staat verliest, wat doen jullie dan met Iran in Syrië?”, vroeg Nasrallah zich af. De Libanees verwees met zijn opmerking naar de aanwezigheid van Iraanse legereenheden en milities in Syrië, die daar het regeringsleger steunen.

Advertentie (4)