Israëlische schakers niet welkom in Saudi-Arabië

Israel schakenEen vertegenwoordiger van de Israëlische schaakfederatie heeft bevestigd dat de visa verzoeken van zeven Israëlische schakers zijn afgewezen door Saudi-Arabië. Daar vindt de komende dagen een snelschaak toernooi plaats, georganiseerd door het internationale schaakorgaan World Chess Federation (FIDE).

De vertegenwoordiger heeft verklaard dat Saoedie-Arabië de visa-aanvraag traditiegetrouw heeft afgewezen. “Het is een oud systeem. Ze reageren simpelweg niet”. Ook zei de schaker dat zijn land de FIDE zal vragen plannen voor hetzelfde kampioenschap in Saudi-Arabië in 2018 en 2019 te annuleren. Zo niet, dan zegt hij dat Israël zich tot het Hof van Arbitrage voor Sport in Zwitserland zal wenden. Het is verboden om sporters uit te sluiten vanwege ras, religie, seksualiteit of nationaliteit.

“Every chess player should have the right to participate in an event on the basis of professional criteria, regardless of their passports, their place of issue or the stamps they bear.”

Naar verluidt heeft het olierijke koninkrijk enkele miljoenen euro’s betaald om het toernooi naar zich toe te trekken. Net als de Ayatollahs in Iran, zien de sheikhs van het Arabisch Schiereiland het binnenhalen van dergelijke events als een kans om hun imago in de westerse wereld te verbeteren.

Carolien Roelants, Midden-Oosten expert van het NRC-Handelsblad, voorspelde op 3 december jl. inzake de visa-aanvraag: “die krijgen de Israëliërs”. Vervolgens schreef Roelants: “De vraag lijkt me eerder of Iraniërs en Qatarezen een visum krijgen, want die staan net als nu nog de Israëliërs op de zwarte lijst maar zijn minder populair in Washington. Ik hou het in de gaten”. 

Zoals de analyses van Carolien Roelants over Israel vaak niet kloppen, is ook deze voorspelling onjuist gebleken. Precies het tegenovergestelde lijkt het geval volgens een artikel van de Dailymail. De Israëliërs zijn schaakmat gezet door de Saudi’s; hun visas zijn geweigerd, terwijl de visa’s van de Iraniërs en Qaterezen inmiddels wel zijn verstrekt.

De 27-jarige schaakkampioen Anna Muzychuk uit Oekraïne laat het toernooi in Riyad uit eigen bewegen links liggen. Zij heeft via Facebook verklaard niet in een land te willen spelen die haar verplicht een hoofddoek te dragen en andere regels oplegt. Eerder schreef ze al: “Eerst Iran, nu Saoedi-Arabië. Ik vraag mij af waar de volgende Wereldkampioenschap schaken vrouwen georganiseerd gaat worden”

Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat de Iraanse autoriteiten voornemens waren een 15-jarige jongen aan te pakken, die heeft geschaakt tegen een Israëlische opponent. Zowel Iran als Saoedie-Arabië erkennen de staat Israël niet. De Joodse staat komt niet voor op de kaart in schoolboeken en kranten.

Advertentie (4)