Bibi: ‘Iraniërs, veel succes met jullie strijd voor vrijheid’

iran_protest

De dappere demonstranten tegen het dictatoriale regime van Iran kregen gisteren een hart onder de riem gestoken door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die hen “veel geluk in jullie nobele queeste voor vrijheid” wenste. ‘Bibi’ dreef tevens de spot met beschuldigingen van de Iraanse regering dat Israël het brein zou zijn achter de massale protesten, die al vijf opeenvolgende dagen plaatsvinden.

“Lachwekkend”, aldus de regeringsleider van Israël over de aantijgingen uit Teheran.

Volgens YNet News vormt de oproer “de stoutmoedigste uitdaging aan het adres van het theocratische Iraanse bewind sinds de pro-democratische demonstraties uit 2009”. Zeker 12 Iraniërs lieten de afgelopen dagen het leven tijdens gewelddadige botsingen met de politie.

“Moedige Iraniërs vullen de straten. Ze zijn op zoek naar vrijheid en gerechtigheid. Ze verlangen de fundamentele vrijheden die hun decennialang zijn geweigerd. Het wrede Iraanse regime verspilt tientallen miljoenen dollars aan het verspreiden van haat”, zo zei Netanyahu. De premier deelde de steunbetuiging aan de vrijheidlievende demonstranten in een video op zijn Facebook-pagina. (tekst gaat verder onder het filmpje)

Bibi reageerde met zijn boodschap op uitlatingen van de Iraanse president Hassan Rouhani, die deze maandag claimde dat de VS en Israël achter de recente onlusten zouden zitten.

“Ons succes in de politieke arena tegen de Verenigde Staten en het Zionistische regime is ondraaglijk voor de vijanden van Iran. Verwachtte je niet dat ze wraak zouden nemen? Dacht je niet dat zij sommige mensen zouden provoceren”, aldus Rouhani tijdens een bijeenkomst met parlementariërs.

‘Europa zwijgt, ik niet’

Netanyahu noemde Rouhani’s beschuldigingen “niet alleen vals maar ook lachwekkend”. Daaraan voegde hij toe dat “meer Westerse landen Iran zouden moeten veroordelen voor het onderdrukken van de protesten”. Netanyahu: “Helaas aanschouwen veel Europese regeringen in stilte hoe jonge heroïsche Iraniërs op straat in elkaar geslagen worden. Dat is niet oké, en ik zal dan ook niet zwijgen.”

Rouhani heeft intussen gezworen dat Iran “zal afrekenen met relschoppers en wetsovertreders”. Zijn uitlatingen werden gevolgd door nieuwe protesten.

Advertentie (4)