Israël vindt 2.700 jaar oude ‘Jeruzalem zegel’

zegel_jeruzalem_israel

Gisteren hebben Israëlische archeologen een zegel onthuld dat zou hebben toebehoord aan een Bijbelse gouverneur, die omstreeks 2.700 jaar geleden moet hebben geleefd. Het artefact, dat is gemaakt van klei, was destijds vermoedelijk vastgemaakt aan een lading goederen of werd in naam van de gouverneur verzonden als souvenir.

Op de historische vondst ter grootte van een muntje staat in het Hebreeuws “eigendom van de gouverneur van de stad” geschreven. De positie van gouverneur was in het oude Israël de meest prominente lokale bestuursfunctie, aldus de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten. Verder toont het zegel, dat volgens persbureau Reuters werd opgegraven bij de westelijke muur (Hakotel hama’aravi) van de oude stad van Jeruzalem, een afbeelding van twee mannen in gestreept tenue die tegenover elkaar staan.

“Het zegel ondersteunt de Bijbelse weergave van het bestaan van een gouverneur van Jeruzalem 2.700 jaar geleden”, aldus archeologe Shlomit Weksler-Bdolah.

Gouverneurs van de stad, die werden benoemd door de koning, worden tweemaal genoemd in de Bijbel: in Twee Koningen – waarin Joshua de positie bekleedt- en in Twee Kronieken, dat beschrijft hoe Masseiah de hoogste bestuurder van Jeruzalem is.

Advertentie (4)