‘Jodenhaat heeft lelijke islamistische porum’

De onlangs benoemde Antisemitisme commissaris van de Duitse regering heeft de knuppel in Merkels hoenderhok gegooid door het bepleiten van een hernieuwde inspanning tegen antisemitische haat die leeft binnen islamitische gemeenschappen bij onze oosterbuur. Felix Klein deed zijn oproep nadat een keppel-dragende Joodse man eerder deze week in Berlijn op klaarlichte dag door enkele moslims was geslagen met een riem en – in het Arabisch – voor “Jood” was uitgescholden.

Volgens website Die Algemeiner heeft een van de daders van de mishandeling, een 19-jarige Syriër, zich inmiddels gemeld bij de politie. De Duitse autoriteiten beschouwen de aanval als een haatmisdrijf.

Statistieken

In een interview in Die Welt donderdag uitte Klein, die op 8 april als eerste Antisemitisme commissaris van Duitsland werd benoemd, zijn zorgen over statistieken van anti-Joodse incidenten. Hij denkt dat het aantal aanvallen door moslims daarin niet correct wordt weergegeven.

“Volgens de statistieken wordt 90 procent van de antisemitische misdrijven gepleegd door extreemrechtse radicalen, maar Duitse Joden vertellen mij een ander verhaal. Ik hoor vooral dat islamitisch antisemitisme sterker is dan uit de data blijkt”, zei Klein, die daaraan toevoegde dat Jodenhaat “een lelijk islamistisch gezicht” heeft. “Antisemitisme is normaal in veel moslimlanden en het sijpelt Duitsland binnen, iets dat wij niet kunnen accepteren.”

Keppeltjes

Gevraagd door Die Welt of hij Joodse vrienden zou aanraden hun keppeltje te dragen in Duitsland, zei Klein dat “eenieder dat risico voor zichzelf moet afwegen”. Klein: “Natuurlijk streven we ernaar dat dit mogelijk is, maar het incident in Berlijn bewijst dat dit niet altijd het geval is. In principe kan je er een dragen, maar wees alert.”

‘Berlijn draagt keppeltjes’

Gisteren riep de Duitse Vereniging voor Christelijk-Joodse Samenwerking nog op tot een solidariteitsprotest dat aankomende woensdag zal moeten plaatsvinden. Onder de slogan ‘Berlijn zet keppeltjes op’ worden alle Berlijners opgeroepen zich – met kippah – te melden bij het stadhuis van de Duitse hoofdstad, schrijft Der Tagesspiegel. SPD-burgemeester Michael Müller gaat dan een toespraak houden, evenals enkele Joodse voorlieden. Vrouwen die niet in bezit van een keppeltje zijn zullen er daar een uitgereikt krijgen.

Advertentie (4)