IDF: ‘Gaza-oorlog komt eraan’

Het leger van Israël maakt zich op voor een grootschalige militaire operatie tegen Hamas in de Gaza-strook, zei een IDF-officier vanochtend. De man deed zijn uitspraken nadat de Palestijns-islamistische terreurgroep vannacht grote aantallen raketten op het grondgebied van de joodse staat had afgevuurd, met diverse gewonden tot gevolg. Ook zou een begin gemaakt worden met het ontruimen van Israëlische dorpen in de omgeving van Gaza.

“In hoog tempo naderen wij een confrontatie”, aldus de anoniem gebleven officier. “Hamas is ernstige fouten aan het begaan en we zullen na vier jaren (relatieve rust, redactie) moeten verduidelijken dat dit pad geen enkel resultaat zal opleveren en dat het de moeite niet loont.”

Volgens de autoriteiten in Jeruzalem zijn sinds woensdagavond minstens 150 raketten en mortiergranaten vanuit Gaza gelanceerd op Israëlische gemeenschappen in de buurt van de Palestijnse enclave, schrijft The Times of Israel. De beschietingen hielden aan tot deze ochtend. In het zuiden van Israël liepen minstens zeven personen verwondingen op door de recente raketaanvallen, zei de Israëlische legerwoordvoerder luitenant-kolonel Jonathan Conricus.

Vergelding door IDF

Ter vergelding nam de IDF ruim 140 Hamas-doelwitten in de Gaza-strook onder vuur. Daarbij ging het om trainingskampen, wapenfabrieken en opslagfaciliteiten. Bovendien beschoot de Israëlische luchtmacht (IAF) locaties van waarvandaan de raketten en mortieren waren gelanceerd. Bij de anti-terreuroperatie zou zeker 1 Hamas-lid, mogelijk een familielid van een hoge Hamas-commandant, het leven hebben gelaten. Ook zijn er diverse gewonden aan Palestijnse zijde, zo claimt Hamas.

Geweld lijkt nog niet voorbij

“Ons arsenaal is erg veelzijdig”, zo dreigde de eerdergenoemde anonieme IDF-officier. “We staan klaar voor meer aanvallen, onze slagkracht zal Hamas heftig raken. De groep doet er verstandig aan om terug te keren naar de verstandhouding die werd bereikt na Operatie Beschermende Rand (in 2014).”

Extra troepen

Forse aantallen militairen zouden zich momenteel verzamelen in de buurt van Gaza, zei Conricus. Desalniettemin waren er vanochtend nog geen reservisten opgeroepen om de terreuraanvallen te stoppen.

Advertentie (4)