‘Joods’ Titanic horloge geveild in Texas

Circa 20.000 Amerikaanse dollars is de richtprijs voor het zakhorloge dat ooit toebehoorde aan een Russisch-Joodse immigrant in de VS. Het klokwerkje zonk samen zijn eigenaar ruim een eeuw geleden tijdens de scheepsramp met de Titanic.

Sinai Kantor (34) reisde destijds samen met zijn 24-jarige Miriam, om aan de overzijde van de Atlantische Oceaan een nieuw leven te starten. Hun bestemming was de Bronx (New York) waar het jonge koppel zich wilde richten op de studies Tandheelkunde en Medicijnen. Toen het reusachtige schip op 12 april 1912 ten onder ging na het botsen op een ijsberg, overleed Sinai.

Miriam overleefde de Titanic-ramp echter, omdat ze het geluk had aan boord te kunnen klimmen van een overvolle reddingsboot vol met vrouwen en kinderen. Later spande zij zich in om het lichaam van haar man en zijn bezittingen boven water te krijgen, hetgeen lukte.

Op het meer dan een eeuw oude zakhorloge, dat is gemaakt van onder andere messing en zilver, wordt de tijd aangegeven met Hebreeuwse tekens. De achterkant van het uurwerk is versierd met een afbeelding van Mozes die de 10 geboden vasthoudt. De veiling is aan het eind van deze maand in Dallas.

Kantor was van oorsprong een bonthandelaar, schrijft Daily Mail. Met zijn zaken wilde hij de studies van zijn vrouw en hemzelf financieren.

Advertentie (4)