Het omstreden interview met jokkebrok Paul Bronzwaer

Bram Moszkowicz: “Het is een antisemiet, omdat hij te slim is om te zeggen dat hij niet zou beseffen wat hij zegt. En als hij excuses zou aanbieden zou ik die niet aanvaarden”

Verklaarde historicus Paul Bronzwaer deze week nog dat hij nota bene zelf “gekwetst en beledigd” is over de commotie (zie uitzending DWDD) die is ontstaan over diens uitspraken over het kampverleden van Max Moszkowicz sr, biedt de stadshistoricus van Maastricht nu in een gênante vertoning zijn excuses aan tijdens een radio uitzending met de Limburgse nieuwssite 1Limburg.

De stadshistoricus van Maastricht noemde Moszkowicz in een deze week verschenen biografie over Max Moszkowicz sr. een ‘holocaustexploitant’ en twijfelt openlijk aan zijn kampverleden door te stellen dat hij ondergedoken zou hebben gezeten. Die omstreden uitspraken deed Bronzwaer tijdens een interview met NRC-journalist Marcel Haenen, auteur van het boek over het leven van Moszkowicz sr. Pikant detail is dat dit interview destijds is vastgelegd op tape.

Alvorens publicatie van het boek, accordeerde Bronzwaer zijn verklaringen ook nog eens per e-mail. Bronzwaer zegt zaterdag dat hij deze tekst niet goed heeft gelezen. “Het is niet mijn mening. Ik wilde alleen maar aangeven dat er altijd hardnekkige geruchten zijn geweest.”

Maar de feiten zien er toch véél minder rooskleurig uit dan Bronzwaer ons nu wilt doen geloven in het radioprogramma, en dat maakt zijn excuses in diezelfde uitzending volstrekt ongeloofwaardig. Hij richt zijn excuses tevens niet aan de familie Moszkowicz, maar zoals hij zelf stelt “privé” aan voorzitter Benoit Wesly van de Joodse gemeenschap Limburg en “nu ook openbaar”.

De vraag die rest is wanneer Bronzwaer wordt ontslagen als stadshistoricus van de prachtige stad Maastricht. Om over zijn lintje nog maar te zwijgen.

Luister naar het radio-interview hierboven en oordeel zelf.