Mijlpaal: 10.000 likes op Facebook

Joods Nederland op FacebookDeze week heeft joods.nl een record verbroken door de magische grens van 10 duizend mensen die onze Facebook-pagina hebbben ‘geliked’ te passeren. Gestart in 2009 met 0 volgers, is ons account thans uitgegroeid tot de grootste Nederlandstalige Joodse Facebook-pagina ter wereld. 

Op social media is joods.nl eveneens actief op Twitter met maar liefst 5484 volgers. Ook op Instagram zijn wij actief. Via deze mobiele app kan men digitale foto’s en video’s met een speelduur tot 60 seconden uitwisselen. Hier heeft joods.nl 1417 volgers. Ons video-kanaal op Youtube heeft 445 abonnees en filmpjes die wij daar publiceren worden door een groot publiek bekeken.

Hoe groot is Joods Nederland op Facebook?

Om het bereik van Joods Nederland op Facebook in kaart te brengen hebben wij bovenstaand kolomdiagram gemaakt van likes van Facebook pagina’s van grote Joodse organisaties.

Op de tweede plaats van grootste ‘Joodse’ Facebook-pagina’s staat het Centrum Informatie en Documentie Israël (CIDI). Het informatiecentrum, opgericht in 1974, volgt joods.nl met circa 3.308 volgers. Een opvallende groeier is Maccabi Nederland. De Facebook-pagina van ‘s land grootste Joodse sportclub is binnen enkele jaren uitgegroeid tot een pagina met circa 2.800 likes. Daarmee volgt de club onder leiding van ondernemer en joods.nl-columnist David Beesemer het CIDI op de voet.

De officiele Facebook-pagina van het NIW staat op een vierde plaats. Het bereik op Facebook van het oudste nog bestaande weekblad van Nederland is echter bijzonder groot. Zowel NIW-hoofdredactrice Esther Voet als NIW-journalist Bart Schut hebben beide een openbaar, persoonlijk Facebook account met een omvangrijk bereik.

Het NIK, het overkoepelend orgaan van Orthodox Joods Nederland, scoort binnen de kergenootschappen het hoogst op Facebook met circa 1.147 volgers. De Joodse gemeente Amsterdam volgt met 1.084.

De Portugese Joden hebben een kleine 561 volgers, maar is dan ook de kleinste officiële Joodse kerkgenootschap van ons land. De nieuwe Portugees-Joodse gemeenschap Bendigamos, onder leiding van Nachson Rodrigues Pereira, heeft alleen een Facebook-groep. Wel één met maar liefst 1.303 leden.

Binnen de kerkgenootschappen scoren de progressieven het laagst. Het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom, het overkoepelend orgaan van Liberaal Joods Nederland, heeft géén Facebook-pagina. Liberaal Joods Utrecht, Rotterdam en Den Haag dan weer wel, maar die hebben ieder minder dan een meier aan volgers op het platform van de liberale Jood Mark Zuckerberg.

De Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, kortweg LJG, is de grootste liberale gemeenschap van Nederland. Zij hebben een onofficiële Facebook-pagina. Dat wil zeggen; automatisch aangemaakt door Facebook. Mogelijk doordat 1.322 bezoekers zich in hun gloednieuwe sjoel via Facebook hebben ingecheckt. Maar de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam heeft hun eigen pagina tot heden dus nog niet geclaimed. Via een officiële verificatieproces met Facebook, kan de LJG dat via deze drie stappen alsnog doen. Toch fijn, als je ook een wat jonger publiek wilt aanspreken.

Een tegenvaller is het Centraal Joods Overleg, het overkoepelend orgaan waar alle grote Joodse organisaties in vertegenwoordigd zijn. Met slechts 30 volgers heeft dé belangenbehartiger van Joods Nederland nauwelijks enig bereik op Facebook. Daarentegen heeft de organisatie wel weer korte lijntjes met Den-Haag.

Shavua Tov!

Advertentie (4)