Haifa archeologen proberen de mysterieuze 6.500 jaar oude ‘Triangle Code’ te kraken

 

Een studie naar schepen die basalt blokken vervoerden, toont aan dat de oude kommen die overal in de Levant worden gevonden, centraal werden geproduceerd. De ontdekking van een reeks vreemde markeringen kan echter wijzen op een diepere betekenis.

Mysterieuze driehoekige tekens op honderden 6.500 jaar oude basalt schepen zorgen voor een fascinerende Da Vinci-code uit het stenen tijdperk. Een paar jaar geleden, terwijl Rikva Chasan zich over haar microscoop aan de universiteit van Haifa boog, zag de afgestudeerde student een overvloed aan eerder ongedocumenteerde, methodisch ingesneden kleine driehoekjes. Deze bevonden zich aan de binnenkant van de randen van talloze stenen kommen.

Chasan werkt als onderdeel van een meerjarig internationaal interdisciplinair project, uitgevoerd door het laboratorium van de universiteit, aan een onderzoek naar stenen gereedschappen. Zij onderzoekt de herkomst van deze basalt schepen in de oude Levant, om socio-economische veranderingen in de Chalcolithische periode van circa 4.500 v.Chr. – 3.900 BCE te laten zien.

Volgens prof. Danny Rosenberg, hoofd van het laboratorium voor grondsteen werktuig onderzoek aan het Zinman-instituut voor archeologie van de Universiteit van Haifa, zal de verkenning van de herkomst van de basalt schepen het internationale team in staat stellen oude handelsroutes in het oude Levant te reconstrueren. Ook zullen ze pogen steengroeve en productielocaties te vinden.
Advertentie (4)