Nieuwe Toramantel voor Middelburg

Sjoel MiddelburgDe sjoel in Middelburg is verblijd met een nieuwe Toramantel, heeft het NIK laten weten. Een witte, voor Rosj Hasjana en Jom Kippoer. De Joodse Gemeente Zeeland krijgt de mantel uit Israel waarvandaan hij door de schenkers Chanan en Amalia Aarsvel is laten maken en meegenomen. Chanan en Amalia komen geregeld naar Middelburg en vieren er ook de Hoge Feestdagen.

Voor ‘hun’ sjoel in Middelburg hebben ze de mantel speciaal laten maken bij een atelier in Jeruzalem. Chanan heet oorspronkelijk Hans en komt uit Nederland, zijn vrouw komt uit Israël en is kunstenares. Zij heeft de mantel mede ontworpen.

In de PZC vertelt Luuc Smit die de diensten leidt in Middelburg dat de schenking zeer welkom is. Smit: ,,Ook al omdat we dit jaar het 25-jarig bestaan van de herbouwde synagoge vieren. De Tora wordt nooit zonder mantel in de ark gezet. Normaal is dat een blauwe mantel. De witte is alleen voor de bijzondere feestdagen. Nu kunnen we op de hoge feestdagen Rosj Hasjana, het Joodse nieuwjaar, en Jom Kippoer, Grote Verzoendag, weer een mooie witte mantel in gebruik nemen.”

 

Advertentie (4)