President Rivlin en zijn vrouw hebben de traditionele Toe Biesjwat- seder gehouden in Beit HaNasi

De Israelische president Reuven Rivlin en zijn vrouw Nechama hebben afgelopen zondag (14 Sjevat) in Beit HaNasi de traditionele Toe Biesjwat- seder gehouden. Een viering van het land en het nieuwe jaar van de bomen. Boeren en telers die deelnamen aan de viering presenteerden de President en Nechama fruitmanden.

Itzik Cohen, CEO van de Fruit Growers  Association, gaf een toespraak en vertegenwoordigers van de ‘Or Lamishpachot’ (een organisatie voor nabestaanden), namen deel aan het evenement alsook het koor van de organisatie zong een aantal liederen ten gehore gaf. De president voegde zich bij hen voor het laatste nummer.

In het midden van de zaal was een tentoonstelling van ‘Seeds of Heritage’ van de kunstenaar Orna Tamir Shestovich met keramische planten en vruchten uit Israël. In zijn speech zei de president: “Toe Biesjwat is de feestdag waarop wij het convenant tussen de mensen en het land, tussen ons en de aarde vieren.” De President vervolgde: “dit jaar zijn we vereerd om Toe Biesjwat te vieren met vertegenwoordigers van ‘Or Lamishpachot’ die een hoge prijs hebben betaald voor het verbond tussen ons volk en het land. U bent een levend bewijs van het vermogen om te groeien, te leven, wortel te schieten en zelfs opnieuw te ontkiemen na de vreselijke storm in het leven die een dierbare en geliefde heeft gekaapt.”

Hij sprak ook de vertegenwoordigers van de fruittelers vereniging toe, die aanwezig waren volgens de tradities van Beit HaNasi. “Ik geloof met heel mijn hart dat landbouw één van de hoekstenen is van De Staat Israël. Landbouw is niet alleen een baan of een business. Landbouw is een waarde, landbouw is economie, landbouw is veiligheid en, het belangrijkst, landbouw betekent onafhankelijkheid voor ons land.”

Itzik Cohen, CEO van de Vereniging van Fruittelers: “De fruittelers hebben een relatie met Beit HaNasi die vele jaren teruggaat, maar President Rivlin en zijn vrouw hebben een speciale relatie met ons. Hij heeft altijd een speciale band gehad met de boeren en stond altijd aan onze zijde. Ik ben trots om de traditie voort te zetten en de President en de hele Staat Israel de beste vruchten te presenteren die door de boeren van dit land worden geproduceerd.”