Bahrein denkt dat diplomatieke banden met Israel uiteindelijk worden genormaliseerd

De Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken, Khalid bin Ahmed Al Khalifa, heeft tegen The Times of Israel verklaard dat zijn land “uiteindelijk” diplomatieke banden zal aanknopen met Israel.

Gevraagd aan de zijlijn van de regionale conferentie in Warschau over vrede en veiligheid in het Midden Oosten,  of hij geloofd dat een dergelijk scenario tot stand zou komen, zei Khalifa: “Ja, uiteindelijk wel.”

De opmerking kwam dagen nadat een Israëlisch tv-nieuwsstation meldde dat de Bahreinse regering belangstelling had getoond voor het normaliseren van de banden met de joodse staat twee jaar geleden. Volgens Channel 13 vroeg Khalifa de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni om de boodschap over te dragen aan premier Benjamin Netanyahu tijdens een geheime bijeenkomst aan de zijlijn van de Veiligheidsconferentie van München in 2017.

Zowel Khalifa als Netanyahu zijn aanwezig op de door de VS geleide top in de Poolse hoofdstad vandaag, waar de Israëlische leider zij aan zij stond met Arabische leiders, in de hoop dat hun gemeenschappelijke front tegen Iran de weg zou effenen naar normalisatie van de betrekkingen tussen Israel en de Arabische landen.

“In een kamer met zo’n 60 ministers van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van tientallen regeringen, stonden een Israëlische premier en de ministers van Buitenlandse Zaken van de leidende Arabische landen samen en spraken met ongewone kracht, duidelijkheid en eenheid over de gemeenschappelijke dreiging van het Iraanse regime,” zei Netanyahu tegen verslaggevers donderdag.

“Ik denk dat dit een belangrijke verandering betekent van wat onze toekomst bedreigt, wat we moeten doen om het veilig te stellen, en de mogelijkheid dat samenwerking verder gaat dan de veiligheid in elk deel van het leven,” zei hij.

Advertentie (4)