“Diplomatieke banden tussen Israel en Verenigde Arabische Emiraten komen er aan”, zegt Amerikaanse rabbijn Schneier

Diplomatieke banden tussen Israel en de Verenigde Arabische Emirates “liggen om de hoek”, zegt de Amerikaanse rabbijn Schneier die regelmatig met VAE leiders praat. De VAE gebruikte het pauselijke bezoek om de kleine Joodse gemeenschap van de Emiraten “officieel te erkennen”.

Sprekend met The Jerusalem Post uit Abu Dhabi, waar hij een van de tientallen religieuze leiders was die paus Franciscus toesprak tijdens een interreligieuze bijeenkomst op de tweede dag van het driedaagse historische bezoek van de paus aan de Golfstaten, zei Schneier dat hij met een aantal ministers van de VAE heeft gesproken die zeiden dat ze “vooruitkeken” naar de banden met Israël, en dat het “geen kwestie was van of, maar een kwestie van wanneer”.

Schneier is de rabbijn van de Hampton Synagoge in New York en brengt veel tijd door in de Perzische Golflanden als hoofd van de “Foundation for Ethnic Understanding”, een organisatie die Joods-islamitische banden promoot. Hij zei dat de VAE het pauselijke bezoek gebruikte om de kleine Joodse gemeenschap van de Emiraten “officieel te erkennen”. “Er was een viering van de publicatie van het boek over tolerantie en religieuze diversiteit in de VAE met met als titel  “Celebrating Tolerance,” waarin alle religies van de VAE worden genoemd ,moslims, Armeniërs, boeddhisten, Kopten, Hindoes en Joden.  “Voor de eerste keer erkende de VAE openlijk de Joodse gemeenschap.” Schneier zei dat er het geen vraag meer was dat de formele erkenning van de Joodse gemeenschap een resultaat is van de opwarming van de relaties tussen de VAE en Israël.

De rabbijn zei dat er een geleidelijke erkenning door de Golfleiders is dat Israël de kern van het Jodendom is, niet slechts een 70-jarige politieke realiteit, en dat als zij een authentieke dialoog met het Joodse volk willen, moeten zij erkennen dat Israël is een religieuze zaak is voor joden, niet een politieke.

Advertentie (4)