Dit goedkope, low-tech apparaat kan U na een hartaanval redden

Een eenvoudige noodoplossing van een Israëlische arts en uitvinder, leidt bloed door de ledematen naar centrale organen in het geval van een hemorragische shock of hartstilstand.

Als een jonge medische officier in het Israelische leger, eind jaren ’70, vond Dr. Noam Gavriely verschillende technische en logistieke problemen met antishockbroeken: het kostte twee mensen en een paar minuten om ze te positioneren, en als ze werden verwijderd, ging de bloeddruk van de patiënt gevaarlijk naar beneden.

Gavriely werd later uitvinder van medische apparatuur en een arts voor spoedeisende hulp. Zijn nieuwste uitvinding, HemaShock, bereikt hetzelfde doel als een antishockbroek, maar snel en gemakkelijk, zonder gebruik van luchtdruk.

Het made in Israel apparaat is in november vorig jaar geïntroduceerd voor een prijs van $ 175 per set. Het bestaat uit een elastische siliconenring gewikkeld in stof waar kousen van worden gemaakt. Het wordt door een arts in ongeveer 30 seconden op het been gerold, zonder dat de broek van de patiënt hoeft te worden verwijderd en wordt geleidelijk afgerold om een plotselinge daling van de bloeddruk te voorkomen.

Voor een patiënt in shock na verlies van bloed fungeert de HemaShock als een automatisch bloedtransfusieapparaat, waarbij bloed van één of beide benen (ongeveer een halve liter per been) wordt omgeleid naar essentiële organen.

De procedure is veel sneller dan een bloedransfusie en vereist geen bloed donatie. Het apparaat kan ook fungeren als een tourniquet voor een beenbloeding, hoewel het niet bedoeld is om traditionele tourniquets te vervangen.

Meer info leest u hier

Advertentie (4)