Israël Nieuws

Honderden haaien voor de kust van Hadera

Honderden haaien zijn voor de kust van Hadera in Noord-Israel gesignaleerd. De haaien worden aangetrokken tot het 10 graden warmere water van de Middellandse zee, door de aanwezigheid van de elektriciteitscentrale aldaar. Geleerden noemen het een zeldzaam fenomeen.

Een gigantische krachtcentrale met regelmatig veel rook uit de schoorsteenpijpen lijkt misschien niet het meest natuurlijke leefgebied voor zeeleven. Maar het hete water dat uit de elektriciteitscentrale in de noordelijke stad Hadera in Israël stroomt, heeft scholen haaien aangetrokken, die steeds meer worden bedreigd door overbevissing in de Middellandse Zee. Nu trekt de hotspot ook toeristen.

Haaien worden al tientallen jaren rond de energiecentrale waargenomen, maar wetenschappers zijn pas twee jaar geleden begonnen met het verzamelen van gegevens.

Hoewel ze nog steeds proberen om de kleine hoeveelheid haaien in de buurt te tellen, zei onderzoeker Aviad Scheinin dat de honderden haaien die elke winter naar de Hadera elektriciteitscentrale komen kunnen worden gekwalificeerd als ‘een legitiem en zeldzaam fenomeen’.

“Het schouwspel is logisch, maar nog steeds erg mysterieus”, zegt Alen Soldo, co-voorzitter van de Shark Specialist Group bij de Internationale Unie voor Natuurbescherming in Zwitserland.

Reacties