Kan de eerste maanmissie van Israel een magnetisch mysterie oplossen?

Na acht jaar voorbereidingen en een investering van $100 miljoen, is het Israelische onbemande ruimtevaartuig “Beresheet” (Genesis) gereed om op 21 februari te worden gelanceerd. De lancering zal plaatsvinden vanaf vanaf Cape Canaveral, gelegen in de Amerikaanse staat Florida. Na meerdere keren om de aarde te hebben gevlogen, zal het zes tot acht weken later het rotsachtige oppervlak van de maan te bereiken.

Eén van de taken van de “Beresheet” zal zijn om het magnetisch oppervlak van de maan te onderzoeken. Het is daarom uitgerust met speciale wetenschappelijke instrumenten gericht, op het meten van het magnetisme op de maan.

“Op aarde zijn de rotsen gemagnetiseerd door het globale magnetische veld, maar hoe en wanneer zijn de maanrotsen gemagnetiseerd? Als we het magnetisme van deze rotsen kunnen meten, kunnen we beginnen te begrijpen hoe en wanneer dit magnetisme ontstond”, zegt Prof. Oded Aharonson van het Weizmann Institute of Science’s Earth and Planetary Sciences Department.

Wetenschappers hebben verschillende theorieën over hoe een tijdelijke magnetische “dynamo” op de maan kan zijn gegenereerd, misschien door herhaalde asteroïde-effecten, of door de lang geleden “dynamo-actie” van de ijzeren kern die nu is afgekoeld. Maar niemand weet hoe lang die “dynamo-actie” heeft geduurd.

“Aangezien we steeds vaker jongere gesteenten vinden – zeg 2 miljard jaar oud in plaats van 3 miljard jaar oud – die nog steeds een magnetische handtekening hebben, concluderen we dat de “dynamo-actie” langer in leven moet zijn geweest dan eerder werd verondersteld”, zegt Prof. Aharonson.

Lees hier het hele artikel