Peiling: 52% van de Israeli’s vindt dat Netanyahu moet aftreden als hij wordt aangeklaagd

Netanyahu bezoekt Arabische school in IsraelUit een nieuwe peiling van The Israel Democracy Institute blijk dat 52% van het Israëlische publiek (49,5% van de Joodse Israëli’s, 66% van de Arabische Israëli’s) vindt dat premier Netanyahu moet aftreden als de procureur-generaal aanbeveelt dat hij wordt aangeklaagd. Ruim 35% denkt dat hij als premier kan blijven zitten.

Als je de peiling gaat analyseren per politieke partij, blijkt dat slechts 8% van de kiezers van de JewishHome en National Union, 10% van de Likoed-stemmers en 22% van de Shas-aanhangers vindt dat hij zou moeten aftreden. Bij de linkse en centrum-linkse partij is het percentage veel hoger. Maar liefst 89% van de kiezers van de Israelische arbeiderspartij, 87% van de Joint List, 86,5% van Israel Resilience, 83% van Yesh Atid en 78% van alle Kulanu-stemmers zijn van mening dat Netanyahu gelijk moet aftreden zodra hij wordt aangeklaagd.

Verder vindt 52% van de Joodse Israëli’s dat Israëliers die in het buitenland wonen ook het recht moeten hebben om te stemmen. Er zijn enkele verschillen bij de verschillende politieke partijen over deze mening, hoewel deze niet niet erg groot zijn. Het percentage van degenen die zichzelf als links definieert en deze zienswijze ondersteunen, is verrassend hoog. Dit is opvallend, aangezien Israëli’s die in het buitenland wonen in grotere aantallen rechts stemmen.

Ook werd gevraagd of het is tijd om het kiesstelsel te veranderen. 56% van het Israëlische publiek steunt de “semi-open stembus”-methode, waarmee kandidaten op de dag van de verkiezing kunnen worden gerangschikt. 61% van links, 57% van het centrum en 49% van Rechts, geven de voorkeur aan het houden van voorverkiezingen.

In deze context ondersteunt meer dan de helft van het Israëlische publiek (56%) de wet van de “grootste partij”. Zij zijn van mening dat de president de leider van de partij die als grootste uit de bus komt van de verkiezingen, de opdracht moet geven een regering te vormen. 26% vindt echter dat de regering moet worden gevormd op basis van een stemming onder Knessetleden (parlementslid), waarbij het Knessetlid die het hoogste aantal stemmen heeft gekregen de opdracht krijgt om een regering te vormen.

Advertentie (4)