“Oostenrijk is mede verantwoordelijk voor de Holocaust”, zegt Oostenrijkse president op bezoek in Israel

De Oostenrijkse President Alexander van der Bellen heeft verklaard dat zijn land medeverantwoordelijk is voor de Holocaust. Ook streeft Oostenrijk ernaar om te zorgen dat Joden overal veilig kunnen leven. Dat verklaarde de president van het bergland tijdens een ontmoeting met zijn Israelische ambtsgenoot Rivlin.

“Veel Oostenrijkse burgers namen deel aan de jodenvervolging en we buigen onze hoofden in nederigheid en respect ter nagedachtenis aan de slachtoffers”, zei Van der Bellen tijdens een welkomstceremonie in de presidentiële residentie in Jeruzalem. “We hebben onze gedeelde verantwoordelijkheid te laat toegegeven en dat heeft in het begin problemen veroorzaakt in onze relaties. Ons doel is ervoor te zorgen dat Joden zich overal veilig voelen. Het is onze verantwoordelijkheid als Oostenrijkers, richting de slachtoffers van de Holocaust, om te verzekeren dat we in vrede met Israël leven”.

President Rivlin zei tegen zijn Oostenrijkse tegenhanger dat hij een “echte vriend van de staat Israël en het joodse volk” is. De president zei ook tegen Van der Bellen “dat Israël het Iraanse regime beschouwt als een vijand die Israël wil vernietigen. We moeten de agressie van Hezbollah stoppen, voordat we ons in een conflict laten meeslepen die niemand van ons wil”. Over het antisemitisme zei President Rivlin “de campagne tegen antisemitisme is geen Joodse kwestie. Dit is een strijd die de hele mensheid samen moet bestrijden”.

President Rivlin beëindigde zijn korte toespraak met: “Israël is een sterke en stabiele democratie. We zullen nooit een compromis sluiten inzake onze waarden of over de veiligheid van onze burgers. We verlangen naar de dag dat Israël vrede zal hebben met al haar buren. In het Midden-Oosten moet vrede komen tussen de volkeren, net als in Europa, gebaseerd op vertrouwen, samenwerking en op basis van gedeelde belangen.”

Advertentie (4)