Update: Rechtszaak in Nederland tegen Benny Gantz

Het Israelische ministerie van Justitie heeft maandag verklaard dat de Israelische regering een Nederlandse rechtbank heeft gevraagd beschuldigingen van oorlogsmisdaden tegen twee Israelische voormalig militairen te staken. Israel is van mening dat een Nederlandse rechtbank geen jurisdictie heeft om hierover te oordelen. Het betreft een rechtszaak tegen Israël Resilience-partijleider en voormalig IDF-opperbevelhebber Benny Gantz. Daarnaast is ook voormalig commandant van de Israelische luchtmacht Amir Eshel aangeklaagd. Dat meldt de The Times of Israel.

De rechtszaak is aangespannen door de activistische advocaat Liesbeth Zegveld, namens een Nederlandse man van Palestijnse afkomst. De man is oorspronkelijk afkomstig is uit de Gazastrook. Hij klaagde vorig jaar Benny Gantz en Amir Eshel aan voor hun rol in een luchtaanval tijdens de Gaza oorlog in 2014. Het Israelische leger waarschuwde de familie het huis te verlaten, maar bij de luchtaanval kwamen vier van zijn familieleden om het leven die actief zijn voor de Islamitische terreurbeweging Hamas, evenals een 72-jarige vrouw en een 12-jarig kind.

Het Israelische ministerie van Justitie zei maandag dat na een Israëlisch militair onderzoek is gebleken dat de luchtaanval vier terroristen heeft gedood, die zich in het huis hadden verstopt. Het ministerie heeft verklaard dat de aanval volgens het internationale recht was toegestaan, en stelt dat de Nederlandse rechtbank niet bevoegd is om over deze zaak te oordelen. Terreurgroep Hamas, die Gaza regeert met een ijzeren vuist en openlijk de vernietiging van Israël nastreeft, heeft toegegeven dat minstens twee van zijn leden in het gebouw waren ten tijde van het bombardement.

Door een rechtszaak in Nederland te starten wordt de immuniteit van Gantz en Eshel omzeilt, vandaar dat er bij de Nederlandse rechtbank een verzoek namens Gantz en Eshel is ingediend, om deze rechtszaak te seponeren.

Hassan Zeyada, een psycholoog in Gaza, heeft een broer Ismail die in Den Haag woont. Deze heeft de zaak heeft aangespannen, omdat zijn familie niet gelooft dat het Israëlische leger in staat is zichzelf te onderzoeken. “Als Gantz beweert dat hij immuniteit geniet omdat hij namens de staat Israel handelde, waarom spreekt hij dan over het vernietigen van Gaza tijdens zijn verkiezingscampagne”, voegde Zeyada daaraan toe.

Liesbeth Zegveld, de Nederlandse advocaat die de zaak behandelt, zei dat het verzoek vorig jaar werd ingediend en zich nog in de beginfase bevind waarin de Nederlandse rechtbank moet vaststellen of de rechtbank hiertoe inderdaad bevoegd is of niet. Het gezin “beweert dat ze geen toegang hebben tot een Israëlische rechtbank, die hen discrimineert, en ook dat er zoveel obstakels zijn dat ze nooit een uitspraak zullen krijgen,” claimt advocaat Zegveld. “Dus we vinden dat ze toestemming zouden moeten krijgen om hun zaak bij een Nederlandse rechtbank aanhangig te maken.”

Volgens Zegveld is er geen precedent voor een dergelijke rechtszaak, maar ze hoopt dat de Nederlandse rechter er toch mee akkoord gaat.

Advertentie (4)