Broodje Meijer gesloten

 

Een schok ging vandaag door Joods Nederland. Sandwichshop Sal Meyer is gesloten. Ron Eisenmann kondigde dit op Twitter aan toen hij een broodje wilde halen en voor een gesloten deur kwam te staan.

Op de deur prijkt een briefje met de tekst “Vanaf heden gesloten”. Geen broodje ossenworst, halfom of rosbief meer! Niet meer meteen na aankomst op Schiphol meteen naar broodje Meijer. Volgens Ron Eisenmann liggen de problemen bij het vinden van geschikte toezichthouders die vertrouwen van het rabbinaat hebben en te hoge inkoopprijzen bij de slagerij.

Wie kwam daar niet? Als je een “broodje Meyer” ging halen wist iedereen wat je bedoelde. Bekend en vooral onbekend Joods Nederland kwam daar. Ik herinner mij hoe ik als kleine jongen met mijn vader meeging naar de Jodenbreestraat in Amsterdam waar Sal Meyer na de overname van Restaurant Quirios furore maakte met zijn belegde broodjes .

In 1964 verhuisde “broodje Meyer” naar de Nieuwmarkt, slecht een paar honderd meter van de Jodenbreestraat verwijderd. Het werd voor iedereen een ontmoetingsplek.

Het Parool schreef in die tijd “Iemand die Amsterdam bezoekt en geen broodje Meijer probeert, is als iemand die Amsterdam bezoekt en niet naar de Nachtwacht gaat.”

In 1972 trouwde dochter Marjan Meijer met Maurits Blog en gingen beiden in de sandwichshop werken. In 1982, tijdens de aanleg van de metrolijn verhuisde de sandwichshop naar de Scheldestraat in Amsterdam.

Er zijn verhalen bekend dat mensen uit Israel of Amerika bewust een tussenstop op Schiphol maakten om een broodje Meijer te kunnen eten.

In 2016 verhuisde broodje Meijer naar de huidige locatie aan de Buitenveldertselaan in Amsterdam-zuid. Helaas, het bericht van vandaag betekent dat broodje Meijer ophoudt te bestaan en ik niet meer vanaf Schiphol daar naar toe kan ga om als eerste daad na aankomst in Nederland een broodje Meijer te halen. Zo komt aan alles een einde, maar de mooie herinneringen blijven . En voor een broodje koshere ossenworst of halfom is er gelukkig nog Mouwes in de Kastelenstraat in Amsterdam zuid.

 

Advertentie (4)